Persberichten

Donderdag 1 december is de miljardste kilo vlakglas aangeboden voor recycling. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Nijkerk stortten Ruurd Kuipers (mede-initiatiefnemer), Hans de Vlam (bestuursvoorzitter), Cor Wittekoek (directeur) en Chris Kuijpers (Directeur Generaal Milieu en Internationaal, Ministerie Infrastructuur en Milieu) de laatste kilo’s vlakglas.

Succesvolle pilot
Vlakglas Recycling Nederland is een initiatief van de Nederlandse vlakglasproducenten om op vrijwillige basis een systeem op te zetten om te voldoen aan de producentenverantwoordelijkheid. Het idee werd in 2000 eerst in de Noordelijke provincies in de praktijk getoetst. In tien maanden werd bijna 1.800 ton vlakglasafval ingezameld. De schatting was dat het systeem jaarlijks 31.000 ton vlakglasafval zou opleveren. In het officiële startjaar 2003 werd er al bijna 38.000 ton ingezameld. Deze hoeveelheid is in de loop der jaren steeds verder toegenomen. En nu is hebben we de mijlpaal bereikt en is er een miljard kilo vlakglas ingezameld en aangeboden ter recycling!

Glas 100% recyclebaar
Glas is, met uitzondering van glaswol, volledig recyclebaar en past prima in een circulaire economie. Normaal gesproken worden zand en soda gebruikt om glas te produceren. Door de recycling zijn er minder grondstoffen nodig en kan door de inzet van scherven de temperatuur in de smeltoven aanzienlijk worden verlaagd. Hierdoor wordt veel energie bespaard én vermindert de CO2-uitstoot. Ook het landelijk, gestructureerd transport draagt bij aan de reductie van de CO2-uitstoot.

Vlakglas Recycling Nederland heeft met de inzameling van 1.000.000.000 kilo vlakglas de CO2-uitstoot flink vermindert: 116.000.000 kilo CO2!

Met dank aan…
Het succes van vlakglasrecycling is vooral te danken aan de inzet van alle betrokkenen: de vlakglasproducenten en/of -importeurs die bijdragen aan de financiering, de bedrijven en organisaties met wie we samenwerken, en iedereen die vlakglasafval inlevert bij de inzamelpunten of met gehuurde containers.

Meer informatie: Vlakglas Recycling Nederland

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven