Ga naar hoofdinhoud

Zo gaan partijen in de bouw om met recycling 

Duurzaam bouwen is een trend van de laatste jaren. Zo wordt er steeds vaker gewerkt met prefab constructies, waarbij een groot deel van de werkzaamheden op externe locatie uitgevoerd wordt. Men produceert hierbij verschillende losse elementen, die vervolgens als een bouwpakket in elkaar worden gezet op de bouwplaats. Niet alleen minimaliseert het de overlast voor omwonenden; ook kan de reststroom bij de productie op deze wijze beperkt worden. Er wordt bij deze prefab constructies gebruik gemaakt van vaste mallen voor de diverse componenten van het bouwobject. 

Het reduceren van de reststroom in het productieproces is slechts een van de manieren waarop partijen in de bouw inzetten op duurzaam bouwen. Recent nog verscheen een bericht, waarin dieper ingegaan werd op duurzaam slopen. Het hergebruiken van bestaande componenten in een te slopen bouwwerk draagt eveneens bij aan de reductie van reststromen. In dit artikel lees je er meer over. 

Tweedehands bouwmaterialen door duurzaam slopen

Het op voorzichtige wijze uit elkaar halen van bestaande bouwwerken verkleint niet alleen de kans op ongevallen en bijvoorbeeld schade aan bezittingen, vaak gedekt door een CAR verzekering, maar maakt ook hergebruik mogelijk. Deze manier van circulair slopen wordt steeds vaker toegepast, daar de vraag vanuit opdrachtgevers toeneemt. Tegelijkertijd ziet men een groei in het aanbod aan tweedehands materialen die voortkomen uit deze vernieuwende manier van slopen. Overigens moet hierbij worden opgemerkt dat deze tweedehands bouwmaterialen lang niet altijd een bestemming vinden op dit moment. Onder meer glas en hardhout wordt soms pas na lange tijd verkocht. Hier liggen kansen voor verdere optimalisatie van het duurzaam bouwen door bouwbedrijven. 

Dat het circulair slopen aan populariteit wint wordt bevestigd door onder meer de branchevereniging van sloopbedrijven, Veras. Partijen die hierbij aangesloten zijn geven te kennen dat circa veertig procent van hun nieuwe opdrachtgevers specifiek vraagt om een circulaire wijze van slopen. Gek is dat niet, daar partijen bang zijn de boot te missen als het gaat om de verduurzaming van hun processen. Het populairst bij het circulair slopen is betonpuin, mits schoon. 

Specifieke aanpak bij het circulair slopen van panden

Het circulair slopen van gebouwen vergt een gedegen voorbereiding. Belangrijk is het om niet alleen te bedenken welke materialen bij een volgend project kunnen worden hergebruikt, maar ook om een plan te maken voor de wijze waarop deze materialen op verantwoorde wijze kunnen worden weggenomen uit het pand. Er mogen geen gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van de drang naar het hergebruiken van bestaande bouwmaterialen. Immers, in plaats van het hergebruik van componenten kunnen deze ook gerecycled worden. In dat geval maakt het niet uit dat beton al gebarsten is. 

Het nadeel van het recyclen van bouwmaterialen ten opzichte van het hergebruiken hiervan is echter wel, dat de waarde van materialen afneemt bij het recyclen. In sommige gevallen is recyclen helemaal geen optie, denk bijvoorbeeld aan het puin wat vrijkomt bij het slopen van een pand. Recyclen is dan nog wel een optie.

Toewerken naar een circulaire bouweconomie 

Niet alleen willen bedrijven hun bijdrage leveren aan een betere wereld, met een verduurzaming van interne processen. Ook de landelijke doelstellingen schrijven dit voor. Zo moet Nederland in 2030 al op de helft zijn van het proces richting een volledig circulaire bouweconomie. Het circulair slopen en hergebruik van de onderdelen die hieruit voortkomen is een belangrijk onderdeel van dat traject. Uiteindelijk is het doel om in 2050 volledig circulair te werken. Het slopen van bestaande vastgoedobjecten moet voldoende materiaal opleveren om nieuwe objecten te kunnen bouwen. Overigens wordt hierbij niet alleen gekeken naar de bouw van nieuwe woningen en bijvoorbeeld bedrijfspanden. Ook het asfalt wat verwijderd wordt bij de aanleg van nieuwe wegen moet opnieuw gebruikt worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.