Nieuws

Wallonië moet nog 160.000 ton afval opruimen

Foto: VRT

Nog vóór de zomer van 2022 moet het afval na de zware overstromingen in Wallonië zijn weggehaald en verwerkt. Het gaat om bijna 160.000 ton afval. De Waalse regering wil voorkomen dat bij een hete zomer volgend jaar het afval (nog meer) gaat stinken en de bodem vervuilt. “We moeten een evenwicht vinden tussen de omwonenden, het milieu en de meest efficiënte verwerking van de astronomische hoeveelheid afval”, zegt Céline Tellier, Waals minister van Milieu.

Minstens de helft van het afval van het noodweer moet gesorteerd worden voor recyclage. Dit is een pak meer dan tot nog toe werd gedacht. Initieel werd ervan uitgegaan dat slechts dertig procent van het afval kon worden gerecycleerd. “Het gaat voornamelijk om hout”, zegt Philippe Tychon van afvalbeheerder Suez Recycling. “Er is niet veel kunststof of papier bij. Wél nog veel gevaarlijk afval, dat eerst moet worden uitgesorteerd.”

Vanaf volgende week kunnen alle afvalverwerkers in België intekenen, om een deel van het werk voor hun rekening te nemen. “Zodra het werk is toegekend, gaan onze leden het afval ophalen en sorteren op hun sites”, legt Aarnout Ecker van Denuo, de Belgische federatie van de afval- en recyclagesector uit. “Er is niet genoeg ruimte om ter plaatse al een extra sortering te doen.”