Ga naar hoofdinhoud

Verouderde doelstellingen zitten circulariteit in de weg

Foto: Shutterstock

Met een positief gevoel kijkt Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) terug naar de presentatie van de Miljoenennota. Toch zien zijn nog een hobbel in de weg naar een circulaire economie. Zo zitten verouderde doelstellingen de circulaire ambities in de weg. Zoals een inzameldoelstelling die geen rekening houdt met producten die langer dan drie jaar in gebruik zijn. Een verandering in die doelstellingen laat volgens Stichting Open nog lang op zich wachten.

In de Miljoenennota is een bedrag van 82 miljoen euro opgenomen om de circulaire economie te bevorderen. Om vooruit te kunnen en in 2050 volledig circulair te zijn, moet er volgens Stichting Open wel eerst naar de doelstellingen gekeken moeten worden. “Met de huidige doelstellingen zijn we eigenlijk verplicht om bijvoorbeeld zonnepanelen na drie jaar weer van het dak te halen om zo tot de inzamelnorm te komen. Dat is niet alleen zonde, het is ook de verkeerde prikkel” zo zegt Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN. Aanpassingen in de Europese wetgeving laten nog wel even op zich wachten. Naar verwachting zijn de nieuwe EU doelstellingen er niet eerder dan 2028.

“Vanuit Wecycle werken we hard om consumenten bewust te maken van het belang van verantwoorde omgang met e-waste. Het is nu aan het Rijk om substantiële stappen te zetten en een bijpassende circulaire doelstelling te formuleren”, vervolgt Van Eijck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.