De nieuwe Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid voor textiel die op 1 juli in gaat, moet ervoor zorgen dat er meer kleding op een hoogwaardige manier gerecycled wordt. Met de komst van nieuwe regels moet per 2025 de helft van de kleding hergebruikt of gerecycled worden. Per 2030 gaat het om 75 procent. Voor de recycling gaat het dan vooral om vezel-tot-vezel recycling en niet het gebruik als poetslap of isolatiemateriaal.
Bedrijven die textiel verkopen worden met de nieuwe regels ook verantwoordelijk voor de inzameling, sortering en hergebruik of recycling. Tot nu toe lag die verantwoordelijkheid bij gemeenten. Minder dan de helft van het verkochte textiel vond tot nu toe zijn weg terug in de recycling of hergebruik.
De hoop is, dat nu producenten zelf verantwoordelijk worden voor de verdere levensduur van het textiel, er ook beter wordt nagedacht over het ontwerp. Zoals het gebruik van stoffen en materialen die makkelijker gerecycled kunnen worden. Daarbij is het ook de bedoeling dat er meer kleding met gerecycled textiel in de schappen komt. De grote vraag is of er in de komende jaren voldoende capaciteit is om aan de gestelde doelen te voldoen, zeker op het gebied van vezel-tot-vezel recycling.
Lees ook: