
Een grote brand legde in mei 2019 vrijwel de gehele composterings- en vergistingsinstallatie van Twence in Hengelo in de as. Snel daarna begon de afvalverwerker met de herbouw. Afgelopen donderdag werd de nieuwe installatie ruim heropend. Hierin wordt gft-afval van huishoudens, supermarktproducten die over de datum zijn en groenafval van gemeenten verwerkt tot duurzame energie en compost. Er wordt zo’n 119.000 ton afval per jaar in verwerkt. De installatie voorziet hiermee 4.200 huishoudens van elektriciteit, met daarnaast nog warmte voor 800 huishoudens in Enschede.
De oude installatie dateerde uit 1994. In de jaren daarna is de installatie steeds uitgebreid en aangepast, om meer afval te kunnen verwerken. Ook de processen zijn voortdurend verbeterd, waardoor er nauwelijks restafval overblijft. Door de forse brand in mei 2019 werd een deel van de installatie, de ontvangsthal en de afdeling na-compostering verwoest. Twence-directeur Marc Kapteijn: “In de week erna hebben we meteen gezegd dat we zo snel mogelijk zouden herbouwen, om onze klanten en aandeelhouders tegemoet te komen.” Bij de bouw heeft een projectteam naar de nieuwste technieken gekeken en was er ook veel aandacht voor brandveiligheid, om de kans op weer zo’n catastrofale brand zo klein mogelijk te houden.
Daarom zitten er nu overal sprinklers in de nieuwe hal, die van water worden voorzien door een nieuwe blusleiding, vertelt projectleider Rob Nijboer. Hij stond met zijn team tijdens de bouw voor een aantal grote uitdagingen. De aanvoer van gft van de Twentse huishoudens door Twente Milieu ging immers gewoon door. Dat afval werd ondertussen in andere installaties van Twence verwerkt. “We moesten de bedrijfsvoering operationeel houden. En we begonnen net, toen corona toesloeg. We zijn klaar nu de maatschappij weer opengaat.”
In de nieuwe hal wordt het afval van huishoudens en ander organisch materiaal voor korte tijd opgeslagen, voordat het de installatie ingaat. Eerst door de eerste scheidingslijn, daarna door de composteringstunnel. Aan het eind volgt nog de na-compostering. Daarna is er biogas opgewekt en blijft er zo’n 38.000 ton bruikbare compost over. Dat wordt onder meer gebruikt door boeren, om de bodem van hun land te verbeteren. Daarvoor werkt Twence mee aan het project Mineral Valley Twente, waarbij bodemkwaliteit en bodemverbetering in heel Twente vooropstaat.
In het komend nummer van Recycling Magazine Benelux een interview met directeur Marc Kapteijn en projectleider Rob Nijboer.