Een lage vraag en hoge import bedreigen de Europese kunststofrecycling-industrie, zo waarschuwen leiders van de sector. Ze zeggen dat als er niet snel maatregelen worden genomen om de druk op recyclers te verlichten, Europa zijn wettelijk bindende en onlangs voorgestelde doelstellingen voor recycling en gerecyclede inhoud mogelijk niet haalt.
De kunststoffenrecyclingmarkt in Europa is in 2023 zwaar gedestabiliseerd. Sinds het begin van het jaar zijn de prijzen van recyclaten met wel 50% gedaald, terwijl de goedkopere import van buiten de EU aanzienlijk is toegenomen. ‘De toekomst van de recyclingindustrie staat op het spel en er moet onmiddellijk actie worden ondernomen in de vorm van handhavingsmaatregelen om te voorkomen dat recyclingfabrieken in heel Europa moeten sluiten’, zegt Ton Emans, voorzitter van Plastics Recyclers Europe (PRE). Het stopzetten van recyclingactiviteiten zou een domino-effect hebben op de werkgelegenheid, de algehele economie in Europa en het milieu.
Volgens PRE geldt de krimpende marktsituatie voor alle gerecyclede polymeren en is deze het best vertegenwoordigd in de PET-industrie. Zonder een gelijk speelveld is de PET-invoer in de EU tussen Q2 2022 en Q2 2023 met 20% gestegen, waardoor de vraag naar rPET uit de EU een klap heeft gekregen. Deze verstorende marktdynamiek heeft geleid tot een geschatte daling van 10% in rPET in dezelfde periode.
Meer gerecycled materiaal
Nu de doelstellingen van de EU-richtlijn voor kunststoffen voor eenmalig gebruik naderen, is de druk hoog om het gebruik van gerecycled materiaal in PET-drankflessen te stimuleren. Maar in plaats van aan de vraag te voldoen met rPET dat in Europa is geproduceerd, zijn veel fabrikanten overgestapt op niet-transparante import uit niet-Europese landen.
Handhaving ‘een must
Volgens PRE is wetgeving ‘een van de meest effectieve instrumenten gebleken om de koers uit te zetten’ voor een circulaire plastic toekomst. ‘Handhavingsmaatregelen zijn echter een must voor de effectieve implementatie ervan’, benadrukt het bedrijf. Als dit niet gebeurt, loopt Europa het risico dat er onvindbare, ongecontroleerde importen plaatsvinden van kunststoffen die niet bijdragen aan de Europese recyclingdoelstellingen.
PRE stelt dat een onafhankelijk certificeringssysteem door derden ‘deze problemen zou oplossen’. Het zou ook helpen om niet-geverifieerde verklaringen te voorkomen en de traceerbaarheid te bevorderen, met name voor materialen die met levensmiddelen in aanraking komen. Het zou ook de transparantie over de herkomst van gerecyclede kunststoffen zou vergroten, aldus de organisatie.