Nieuws
Foto: Shutterstock/Annet_ka

In de Noordoostpolder krijgt elk dorp een inzamelpunt waar de inwoners gratis gebruikte luiers kunnen inleveren. Zo meldt de NOS. Een tijdelijke oplossing, tot de grootschalige recycling van luiers op gang komt.

De inzamelpunten komen er, omdat luiers sinds 1 januari in de restafvalbak moeten en dat dus geld kost. Voorheen mochten ze (gratis) mee met de gft-bak. De gemeente wilde het probleem in eerste instantie oplossen door een luiercontainer in op de gemeentewerf te plaatsen waar luiers dus gratis gebracht mochten worden. Daarvoor zouden sommige inwoners alleen meer dan tien kilometer moeten rijden. Daarom worden deze maand nog vijftien luiercontainers geplaatst in de dorpen. Nog tien volgen uiterlijk eind juli.

De oplossing is maar van tijdelijke aard. Want hoewel de technieken om luiers te recyclen er zijn is er nog onvoldoende capaciteit om al die vieze luiers te verwerken. Volgens het bericht van de NOS is de verwachting dat dit over twee jaar wel kan. Maar wie dat gaat doen, waar en hoe men de luiers wil verzamelen wordt nog niet gezegd. Wellicht bij de recyclinginstallatie van ARN in Weurt?

Bron: NOS