
Swedish Plastic Recycling wil in 2023 de grootste en meest moderne plastic recyclingfabriek ter wereld openen. Als de bouw van Site Zero in Motala (Zweden) in 2023 is voltooid, kan een indrukwekkende 200.000 ton aan plastic verpakkingen worden verwerkt. “Er is tegenwoordig geen andere vergelijkbare faciliteit in de wereld”, zegt Mattias Philipsson, CEO van Swedish Plastic Recycling.
Het schept volgens hem voorwaarden voor het ontvangen en sorteren en op de lange termijn recyclen van alle plastic verpakkingen van Zweedse huishoudens. “Kunststof is een waardevol materiaal, met unieke eigenschappen, waar onze moderne samenleving niet zonder kan. Daarom is het noodzakelijk dat plastic verpakkingen worden gerecycled en onderdeel worden van de circulaire economie zonder negatieve klimaatimpact.”
Site Zero in Motala is een belangrijke stap op weg, waar Svensk Plast Recycling een recordbedrag van honderd miljoen euro investeert in een ultramoderne faciliteit. Het bedrijf heeft al een faciliteit in de Motala. Deze is momenteel de meest efficiënte van Europa en wordt nu verder doorontwikkeld met de volgende generatie technologie, in de vorm van de 60.000 vierkante meter grote Site Zero.
Volgens Swedish Plastic Recycling kan in principe al het plastic in de nieuwe faciliteit worden gerecycled, dankzij nieuwe en baanbrekende technologie. Op dit moment kan de bestaande fabriek vier soorten plastic sorteren – in de toekomst kunnen twaalf soorten plastic worden gesorteerd en gerecycled op Site Zero. Ook verpakkingen die uit composiet kunststof bestaan, kunnen worden gescheiden en chemisch worden gerecycled of nieuwe composietproducten worden.
Site Zero wordt volledig klimaatneutraal en heeft geen uitstoot. De fabriek wordt aangedreven door hernieuwbare energie en een kleine deel van plastic en ander afval, dat niet kan worden gerecycled, kan worden gebruikt voor energieterugwinning zonder klimaatemissies van broeikasgassen, de zogeheten CCS ( Carbon Capture Storage ). Er zijn ook plannen om eigen duurzame energie te produceren met zonnecellen op het grote platte dak van het Site Zero-gebouw. Philipsson benadrukt dat de Zweedse milieubeschermingsinstantie meer dan 18 miljoen euro bijdraagt via Klimatklivet.