
Eerder presenteerden ze plannen om elektronisch afval in de fik te steken. Nu stellen TU/e-studenten voor oude batterijen in een shredder te gooien die onder water staat. En dat allemaal in naam der duurzaamheid. De kans dat het gebeurt is niet zo groot. Maar als je mobieltje of elektrische auto eenmaal in de fik vliegt, is blussen niet te doen. Batterijbranden zijn daarom een toenemend probleem voor Nederlandse afvalverwerkers. Studenten van het Eindhovense team Core hebben misschien een oplossing.
Op het eerste gezicht ziet het apparaat dat de studenten maandag presenteerden eruit als een uit de kluiten gewassen gehaktmolen. Alleen dan een waar oude mobieltjes, huishoudbatterijen en andere accu’s in verdwijnen. En waar bij een gehaktmolen een rode sliert rauw vlees verschijnt, stort de batterijvermaler een mengelmoes van plastic en metaal uit. De studenten ontwikkelden de shredder in samenwerking met recyclingbedrijf Mirec uit Eindhoven. “Met de shredder willen we batterijbranden voorkomen”, legt Dirk van Meer van het studententeam uit tegen het Eindhovens Dagblad. “Die komen in heel Europa veel voor bij de afvalverwerkende industrie. Bij dat soort branden komen vaak giftige stoffen vrij.”
Het vervelende aan moderne lithiumbatterijen is dat ze moeilijk te blussen zijn. Van Meer: “Die krijg je niet met water of schuim geblust. Dat komt omdat er zuurstof in die batterijen zit. De brand kan zichzelf zo in leven houden.” Door de shredder in een zoutoplossing te plaatsen, zijn de studenten het brandprobleem voor. Het pekelwater neutraliseert de vrijgekomen lading uit de batterijen. Een gaswasser ontfermt zich over giftige stoffen die vrijkomen bij het verhakselen van de oude apparaten. Daarna kunnen metalen en plastics worden gerecycled.
Eind vorig jaar presenteerde het team in Son en Breugel een oven waar oude apparaten linea recta in gemikt konden worden. Door een slimme afvalmix met daarin energierijk afval wilde het team metalen smelten en hergebruiken. Van dat idee zijn ze deels afgestapt. “Het nadeel van onze oven is dat je een lager recyclepercentage krijgt”, zegt Van Meer. Metalen zoals koper, nikkel en aluminium kun je beter eerder al terugwinnen. De oven gebruiken we nu voor de absolute reststromen, waar nog kleine hoeveelheden metalen in kunnen zitten.” Er kunnen bijvoorbeeld ook brandwerende plastics in de oven of met PFAS vervuilde grond.
Om de industriële installatie te realiseren werd een bv opgericht. Die krijgt een licentie van de stichting achter studententeam Core. Van Meer richt zich steeds meer op de bv. Het studententeam krijgt elk jaar nieuwe leden. “De shredder hebben we gemaakt als testopstelling”, zegt de nieuwe leider van team Core, Tatum Simons. ,”We gaan het apparaat nu verder ontwikkelen en kijken hoe we het principe erachter op grotere schaal kunnen toepassen.”