
Waar gewerkt wordt, komen ongelukken voor. Daar kan menig recyclingbedrijf helaas over meepraten. Is een ongeval ernstig, dan kan dat leiden tot strafrechtelijke vervolging. “In zo’n geval moeten we niet spreken van een ongeluk, maar van een veiligheidsmisdrijf”, zegt Ingeborg Koopmans, officier van justitie bij het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Daarom deze keer een stelling over bedrijfsongevallen: wanneer is strafrechtelijke vervolging noodzakelijk, omdat er sprake is van een veiligheidsmisdrijf?
Bedrijfsongevallen: pure pech of veiligheidsmisdrijf?
- Aandacht voor de gevaren en bescherming van de werknemers moet hoog op de agenda staan (17%, 24 Votes)
- De werkgever is te allen tijde verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en het houden van toezicht op de naleving van regels (16%, 23 Votes)
- Zodra er afwijkend gedrag wordt gesignaleerd, moeten mensen dit direct aankaarten, zowel bij de medewerker in kwestie als bij de feitelijk leidinggevende (15%, 21 Votes)
- Als er een dode is gevallen, iemand zwaargewond is geraakt of als er een minderjarige bij een ongeval is betrokken, moet altijd het OM worden ingeschakeld (15%, 21 Votes)
- Als de kans op vervolging stijgt, stijgt het verantwoordelijkheidsgevoel vanzelf mee (13%, 18 Votes)
- De werkwijze van de Inspectie SZW doet vooralsnog te weinig een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel (12%, 17 Votes)
- Bij vrijwel alle arbeidsongevallen met letsel of de dood tot gevolg is er een overtreding van de wet aan vooraf gegaan (12%, 17 Votes)
Aantal stemmen: 24
