Nieuws
Van de nieuwe trucks rijden er inmiddels 25 rond. Foto: Renewi

Renewi België investeert in Smart trucks die afval kunnen scheiden aan de bron. Dit doen ze met ‘slimme’ camera’s. Deze moeten de verschillende stromen van afval identificeren met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Inmiddels rijden de eerste 25 Renewi Smart trucks rond.

De nieuwe Smart trucks zijn uitgerust met slimme camera’s die verschillende foto’s maken van het afval dat wordt opgehaald. Die foto’s worden door de AI algoritmes verwerkt om automatisch materialen te herkennen. Hoe meer afval de camera’s ziet, hoe beter die herkenning gaat.

Verplichting tot scheiden recyclebare stromen

Deze camera’s moeten Renewi helpen om aan de nieuwe regels van de achtste editie van het Vlaams reglement voor het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA) te voldoen. Vlarema 8 bepaalt onder meer dat bedrijven geen recyclebare fracties mogen mengen met bedrijfsrestafval. Voortaan moeten 24 verschillende soorten afval apart ingezameld worden. “Daarmee wordt er van ons, als inzamelaar, verwacht om ook toe te zien op de correcte naleving van die sorteerverplichting. Om dit goed te kunnen realiseren investeert Renewi dus in innovatieve slimme camera’s”, zegt Mark Thys, Managing Director Renewi België.