Nieuws

Schrankladers op afstand bedienen met een iPhone

Bobcat introduceert de MaxControl afstandsbediening, waarmee bestuurders compacte schrankladers op afstand kunnen bedienen met een app op een iPhone of iPad. Bobcat lanceert op termijn ook toepassingen voor grotere machines. Het MaxControl-systeem is een afstandsbediening die kan worden toegepast in onder meer sloop en recycling.

Eigenaren van Bobcat-laders hoeven met deze toepassing niet de nieuwste machines of dure hardware aan te schaffen om te kunnen werken met de afstandsbediening. Het systeem is compatibel met alle Bobcat-laders met selecteerbare joystickbediening, zoals SJC (Selectable Joystick Control) die zijn geproduceerd in 2004 of later. MaxControl is nu beschikbaar voor iOS-apparaten, maar in de nabije toekomst komt daar ook een versie voor Android bij.

De bestuurder heeft met MaxControl altijd de mogelijkheid om de machine op afstand te bedienen. Hij hoeft alleen maar zijn smart phone tevoorschijn te halen en kan dan binnen enkele tellen de compacte Bobcat lader bedienen, zonder dat er extra voorzieningen nodig zijn. De app heeft alle functionaliteit beschikbaar zodra die wordt geactiveerd. Met het systeem kan de bestuurder andere werkzaamheden uitvoeren, zonder dat hij telkens in of uit de machine moet stappen. Zo kunnen eenvoudige andere taken op afstand worden uitgevoerd.

Werken buiten de cabine biedt andere mogelijkheden, waardoor ook minder ervaren bestuurders gemakkelijker kunnen werken in gebieden met weinig manoeuvreerruimte. Als grote ladingen moeten worden opgetild en vervoerd, vormen dode hoeken vóór de lading geen probleem meer en ziet de bestuurder meer obstakels in de directe omgeving.

Daarnaast is communicatie met collega’s op de werklocatie eenvoudiger als de bestuurder niet in de cabine zit en kunnen werkzaamheden sneller worden georganiseerd. MaxControl wordt in de toekomst ontwikkeld tot een eenvoudige modulaire oplossing met één hardwarebox als basis voor andere functionaliteit. Bediening op afstand is de eerste functionaliteit. Straks komen hier meer mogelijkheden bij, zoals objecten ontwijken en semi-autonoom rijden.

De bestuurder kan de app met meerdere machines koppelen en van de ene naar de andere machine schakelen. Dat biedt maximale controle op de werklocatie en maakt het mogelijk meer te bereiken met minder inspanning. Gebruikers kunnen comfortabel doorwerken zonder extra kleding of beschermingsmiddelen aan of uit te doen. Met een telefoon kunnen ze de machine in een omgeving met veel stof of andere gezondheidsrisico’s laten werken. De machine voert het werk uit terwijl de bestuurder op veilige afstand staat.