Ga naar hoofdinhoud

Rustig slapen op een gerecyclede boxspring

Bedaffair oprichter Arend Vaders werkt aan een matras gemaakt van gerecyclede stoffen. Foto: Lois Smit/SEM Social

Beddenmaker Bedaffair uit Heemstede heeft een Nederlandse primeur in handen. Het bedrijf maakt de eerste circulaire boxspring, waarbij de bekleding is gemaakt van hergebruikt katoen en wol. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik voor goed recyclebare materialen, zoals kamelenhaar, paardenhaar en hennepwol.

Oprichters van Bedaffair, Marjolein en Arend Vaders, wilden graag iets doen aan de grote textielberg en bedachten zo het concept om de bedden niet alleen recyclebaar, maar ook van gerecycled materiaal te maken. Voor die materialen moesten ze wel over de Nederlandse grenzen. Het katoen komt uit Spanje en de wol uit Italië. In Nederland wordt een gerecyclede stof voor meubelmakers (nog) niet gemaakt.

Vierkante meters maken

Om een boxspring te maken worden vele vierkante meters stof gebruik, zo legt Marjolein Vaders uit. “Voor een gemiddelde boxspring gaat er, inclusief hoofdbord, toch al gauw 12 tot 13 vierkante meter stof doorheen”.

Een volgende stap voor het bedrijf is om het hout in de bedden te verduurzamen. De romp van de slaapmeubels wordt nu nog gemaakt van duurzaam beukenhout uit Europa. Bedaffair is in gesprek met partijen om over te gaan op circulair hout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.