Nieuws

Rubber koelen met vloeibare stikstof

Voor het Duitse bedrijf Gotic heeft °Celsius een met vloeibare stikstof (-196°C) gekoelde schroefwarmtewisselaar ontwikkeld, waarmee rubberafval wordt getransporteerd en gelijktijdig gekoeld. Deze schroefwarmtewisselaar met cryogene toepassing wordt ingezet bij de recycling van rubber banden.

Het rubber raakt door de toevoeging van vloeibare stikstof met een temperatuur van -196°C onder de glastransitietemperatuur en wordt hard en bros. Hierna is het geschikt voor vermaling in een stiftenmolen tot fijn poeder (cryogene vermaling). Dit poeder is geschikt voor hergebruik in nieuwe rubber- en kunststofproducten.

Cryogeen vermalen betekent dus het vermalen van hard, thermoplastisch materiaal bij cryogene temperaturen. Het rubber wordt door de extreem lage temperatuur zo bros, waarna het zeer fijn kan worden vermalen zonder dat de eigenschappen van het rubber veranderen.

De schroefwarmtewisselaar transporteert het bevroren rubber naar de maler over een lengte van 2500 mm met een capaciteit van 1.6 m3/uur. Tijdens het transport wordt op 4 punten vloeibare stikstof in het product gespoten. De paddles op de schroef zorgen ervoor dat het rubber en de stikstof goed gemixt worden. De mantel van de transporteur is dubbelwandig en vacuüm getrokken voor isolatie. De schroef is eenvoudig te verwijderen met behulp van een klemconstructie aan de uitloopzijde en daardoor goed te reinigen.