Ga naar hoofdinhoud

Renewi tekent voor recycling bouwafval Bouwbedrijf Van de Ven

Foto: Renewi

Met een nauwe samenwerking in de bouw willen Recycler Renewi en Bouwbedrijf van de Ven nog meer waardevolle stoffen terugwinnen uit bouwafval. De partijen tekenden hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Renewi geeft hierbij advies over de stromen die vrij komen en hoe deze het beste aangeboden kunnen worden. De recycler verwerkt daarbij ook de puin, hout, isolatiemateriaal, folie en kartonstromen die bij de bouw vrijkomen.

De afvalstromen die voortkomen uit de verschillende bouwprojecten van Van de Ven worden in deze nieuwe samenwerking dus gerecycled door Renewi. Jaarlijks gaat dit om ongeveer 20 tot 25 grote projecten binnen Nederland. Van de Ven realiseert, ontwikkelt, renoveert en restaureert verschillende projecten binnen de institutionele- en woningbouw. Het werkt daarbij ook via de BREAAM richtlijnen. Een duurzaamheidskeurmerk voor het bouwen van duurzame gebouwen met daarbij een minimale milieu-impact. Bij deze aanpak past dus ook de samenwerking met Renewi.

Renewi gaat uit de stromen die vrijkomen uit de bouw onder andere puin, hout, isolatiemateriaal, folie en karton innemen en verwerken. Deze stromen, zoals afgedankt hout, puin en karton, worden weer ingezet voor de productie van bijvoorbeeld spaanplaat, fundering voor wegen of golfkarton.

Goede inzameling

Ook is er een rol weggelegd voor de recycler om ter plaatse van de bouw te adviseren over hoe de stromen het beste aangeboden kunnen worden. “We zijn trots op deze samenwerking waarmee we nog meer afvalstromen uit de bouw kunnen omzetten naar nieuwe grondstoffen”, zegt Jan-Pedro Vis, Director Product Management & Innovation bij Renewi. “Voor Renewi is afval een denkwijze en een mogelijkheid. Met onze kennis en ervaring in combinatie met een uitgebreid aanbod aan diensten zijn we in staat om duurzame en praktische recyclingoplossingen te bieden.”

Bouw steeds duurzamer

Duurzaamheid in de bouw wordt steeds belangrijker, ook bij opdrachtgevers. Zo merkt ook Bouwbedrijf Van de Ven. Voor hen was het een reden de samenwerking met Renewi aan te gaan. “Maar ook uit eigen missie, visie en natuurlijk met de toekomst van onze eigen mensen en de volgende generaties in het achterhoofd streven wij er naar om ieder project zo duurzaam mogelijk op te leveren”, zegt adjunct-directeur van Van de Ven Frank Smits. “Via Renewi hebben we continu inzichtelijk hoe we onze werkzaamheden zo duurzaam mogelijk kunnen uitvoeren en zijn we ook in staat onze milieuprestaties te meten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouwafvalborden op de locaties, posters in de bouwkeet en regelmatig bezoek van een adviseur om te blijven garanderen dat zoveel mogelijk afvalstromen al aan de bron gescheiden worden wat de verdere recycling ten goede komt.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.