Ga naar hoofdinhoud

Recyclers genomineerd voor de Rethink Awards

Een van de winnaars van 2021 was SABIC met hun gecertificeerde circulaire polymeren, verkregen door chemische recycling. Foto: Rethink Awards

Elke twee jaar reiken de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) en Plastics Europe de Rethink Awards uit. Een prijs voor ondernemers die met hun producten en initiatieven bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie. De genomineerden zijn inmiddels bekend gemaakt. Onder de genomineerden ook enkele recyclers.

In de categorie Hernieuwbare grondstoffen zijn de genomineerden Veolia Nederland met PlastiLoop, Coolrec/Renewi met Wiltopia en Carlisle Construction Materials met het circulaire EPDM-daksysteem. Veolia Nederland’s PlastiLoop is een merk in kant-en-klare gerecyclede kunststoffen, die op wens van de klant worden gemaakt. Wiltopia is een lijn van het speelgoedmerk Playmobil, gemaakt van meer dan 80 procent materiaal (rPS en rABS) dat Renewi-dochteronderneming Coolrec haalt uit afgedankte koelkasten. Derde genomineerde in deze categorie is het circulaire EPDM-daksysteem van Carlisle Construction Materials. Doordat de grote schone EPDM-membranen met een inductiesysteem mechanisch aan de onderconstructie bevestigd worden, kan de dakbedekking zonder schade ook weer losgemaakt worden. Het innovatieve systeem zorgt ervoor dat op daken toegepaste EPDM-membranen een toekomstige bron van grondstoffen worden.

In de categorie Ketensamenwerking gaan de nominaties naar SABIC Europe met de Stella McCartney Beauty cosmetica-navulverpakking, de Circular Plastics Factory dat bedrijven helpt bij de ontwikkeling van circulaire producten, Injection Point met de Ace & Tate brillenkokers en VinylRecycling met het Bloody Serious-project. Met dit project wil het bedrijf PVC-houdend afval uit ziekenhuizen verwerken tot grondstof voor nieuwe producten.

Publieksprijs

De awards worden uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit gebeurt op woensdag 20 september om 16.30 uur. Alle genomineerde inzendingen zijn op het centrale beursplein te zien. Bezoekers kunnen tijdens deze eerste beursdag ook hun stem uitbrengen op de genomineerden voor de Publieksprijs. De andere prijzen worden geselecteerd door de vakjury, bestaande uit Marjan Minnesma (Urgenda), Rik van der Ploeg (Natuur & Milieu), Marc Spekreijse (Nationaal Groeifondsprogramma Circular Plastics NL) en John Vernooij (Omrin).

Bron: NRK

Lees ook: