Ortessa Groep, de afvalgroep met hierin vijf samenwerkende bedrijven, gaat participeren in plastic recycler Blue Plastics. Ortessa wil hiermee waardevolle grondstoffen uit afvalplastics halen. Ortessa neemt de toevoer van afvalplastics naar de Blue Plastics recyclingplant voor haar rekening, reeds eerder aangehaakte partner TCR Plastics doet de vermarkting van de grondstoffen.
De CleanBlueTech (CBT) technologie van Blue Plastics is een innovatieve, op oplosmiddelen gebaseerde en gesloten wastechnologie die geur, lijm, drukinkt en organische resten verwijdert van elk plastic folieafval. Eerder sprak Recycling Magazine Benelux al met Blue Plastics founder en COO Roel Fransen en CEO Stephan Damer over hun innovatieve recyclinglijn. De eerste fabriek van Blue Plastics verwerkt transportfolie, ook wel verpakkingsfolie genoemd. Deze afvalstroom heeft binnen de plasticsoorten de hoogste CO2 milieubelasting omdat deze na een kort functioneel gebruik al snel afval wordt.
Nederlandse samenwerking
Eric Segers, algemeen directeur Ortessa Groep: “Vanuit de visie dat technologie en samenwerking hand in hand bijdragen aan een stap naar een schonere wereld, is dit een schoolvoorbeeld van een krachtige ketensamenwerking. In deze baanbrekende technologie voor plastic folies zagen we al snel de potentie om daadwerkelijk het verschil te maken.” TCR Plastics eigenaren, Gert en Robert Struijk kijken ook uit naar de toetreding van Ortessa in Blue Plastics. Robert Struijk vertelt: “Sinds de investering van TCR Plastics in Blue Plastics heeft deze techniek zich verder bewezen en is het proces doorontwikkeld. In de zoektocht naar de juiste strategische partner vonden we al snel de match met Ortessa. Een prachtig Nederlands bedrijf met grote naam op het gebied van afval en recycling in de breedste zin van het woord”. Gert Struijk licht toe: “De toetreding van Ortessa zal leiden tot een unieke samenwerking waarmee we inhoud geven aan circulariteit in de meest pure vorm. Mooi om te zien dat op deze manier drie Nederlandse bedrijven
de krachten bundelen om met deze unieke Nederlandse technologie een substantiële bijdrage te leveren aan zowel de oplossing van het Plastic probleem alsmede de realisatie van de Europese Milieu doelstellingen”
Blue Plastics directeur Stephan Damer vult aan dat Blue Plastics op zoek was naar continuïteit in de aanvoer van afvalplastics voor de installatie die op de Brightlands Campus wordt gerealiseerd. “De eerste installaties starten met zogeheten transportfolies, maar ook andere plasticsoorten zoals HDPE, PP en PET kunnen in de toekomst gewassen worden. Wij zijn erbij gebaat wanneer we de markt voor de lange termijn kunnen bedienen. Continuïteit in de inputstroom is daarbij van essentieel belang.” Het doel van de recycler is ambitieus. Blue Plastics gaat voor de realisatie van vijf fabrieken in tien jaar.
