In de schijnwerper

Dagelijks gooien we veel verpakkingsmaterialen weg. Bijna tien procent van de klimaatbelasting, veroorzaakt door levensmiddelen, komt door de hoeveelheid plastic, glas, papier en blik die we verwerken in verpakkingen. Deze verpakkingen vormen een groot deel van ons dagelijkse huishoudelijke afval. Consumenten zijn steeds bewuster bezig om het huishoudelijke afval te reduceren, maar kunnen bijna niet om de verpakkingen heen. Vanuit de markt groeit de behoefte om aan de slag te gaan met de drie r’s: reduce, reuse en recycle. Wat zijn de trends en hoe kunnen we inspelen op deze vraag?

Meer recyclen
De consument zoekt milieuvriendelijke opties, maar het gemak en de toegankelijkheid hebben ook prioriteit. De behoefte aan duurzame verpakkingen (of het voorkomen van verpakkingen) groeit en het belang van recyclen wordt ook groter. Veel plastic voor verpakkingen wordt slechts één keer gebruikt en dat is zonde. Door plastic efficiënter in te zetten, ontstaat er minder verspilling (we kennen allemaal de heftige beelden van plasticsoep: de opeenhoping van afval in oceanen en zeeën). Door daarnaast een goede recyclestroom op te zetten, zorgen we samen voor kansen om plastic vaker te benutten. We kunnen het plastic namelijk omsmelten, zodat het opnieuw als verpakkingsmateriaal kan dienen.

Een circulaire economie
Het scheiden van afval is een vanzelfsprekendheid geworden, maar het minderen van afval blijkt lastig als bijna elk product erdoor wordt omringd. We streven naar een circulaire economie, zodat verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden en er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn om de verpakkingen te produceren. Op deze manier verkleinen we met elkaar de negatieve impact op het milieu en speelt de voedingsindustrie beter in op de behoefte van de markt om te verduurzamen. Ook bij Onlineprinters houden ze de nieuwe trends en ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelverpakkingen in de gaten om aan de vraag van de markt te kunnen voldoen. Van vrolijke puntzakjes tot lunchdozen met handgreep en verschillende bakjes; je kunt de verpakkingen bedrukken met logo’s, pakkende teksten en mooie beelden, om de uitstraling aan te laten sluiten bij de huisstijl van de organisatie.

Verduurzamen van verpakkingen door andere grondstoffen te gebruiken
Folie om groentes en plastic bakjes voor fruit; de consument begrijpt het belang van verpakkingen, omdat het verschillende functies heeft. Zo beschermt de verpakking het voedsel, waardoor het bijvoorbeeld beter getransporteerd kan worden. Ook blijft het langer houdbaar met als gevolg dat we voedselverspilling kunnen minderen. Verpakkingen garanderen ook hygiënische omstandigheden, maar alternatieven blijken meer dan welkom. De consument is zoekende hoe het huishoudelijke afval met de hoeveelheid aan verpakkingen gereduceerd kan worden, waardoor de verpakkingswereld mee moet bewegen om aan deze (kritische) vraag te voldoen.

Misschien heb je wel gehoord van Het Zero Waste Project? Het begon als een challenge en werd een lifestyle; leven zonder afval, waarbij comfort, stijl en leuke dingen doen toch mogelijk blijft. Daarnaast zijn er veel ontwikkelingen gaande, zo worden er bijvoorbeeld andere grondstoffen gebruikt in verpakkingen, die minder belastend zijn voor het milieu. Het maakt de afvalstroom een stuk complexer en het vraagt om innovaties van de recyclingbranche om de vernieuwde verpakkingsmaterialen goed te kunnen recyclen. Deze trend maakt de afvalstroom een stuk uitdagender, maar we zijn blij dat we met elkaar positieve impact kunnen creëren om de klimaatbelasting van levensmiddelen te kunnen verkleinen. Samen maken we het verschil!