Een drijvende kathedraal van Plastic Whale moet vanaf 2025 de plek worden voor educatie, lezingen en exposities met betrekking tot de circulaire economie. De Cathedrall, zoals het project heet, wordt gebouwd in Amsterdam en gemaakt van stedelijk afvalmateriaal. Als alles volgens planning verloopt, start de bouw eind van dit jaar en wordt het geopend in 2025.
Het project komt voort uit een samenwerking van Plastic Whale, creatieve studio D/DOCK en impactinnovatiebureau Max-G . De drijvende kathedraal wordt een multidisciplinaire plek waar individuen, bedrijven en overheid samenkomen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. “We geloven dat de drijvende kathedraal een krachtig symbool kan zijn voor verandering, doordat we van afvalmaterialen iets heel moois bouwen”, zegt Marius Smit, oprichter van Plastic Whale. “Bijna iedereen weet inmiddels wel dat we van een lineaire naar een circulaire economie moeten. Maar we zien helaas weinig producten en projecten die het grote publiek aanspreken en betrekken. De materie is vaak nog erg technisch en moeilijk te begrijpen. Daar willen we verandering in brengen, te starten met dit gebouw. Deze plek moet duidelijk maken dat we anders moeten kijken naar afval en grondstoffen. Een plek die circulariteit tastbaar maakt. Hier willen we mensen samenbrengen die ervan overtuigd zijn dat we dingen anders kunnen en moeten doen.”
Deelnemen aan project
Naast de drie partners achter het project, hopen de oprichters dat ook andere bedrijven, organisaties en individuen deel gaan nemen aan de Cathedrall. “Door samen te werken en expertise en middelen te delen, kunnen deelnemende partijen een significante bijdrage leveren aan de realisatie van de drijvende kathedraal”.
Lees ook: