Nieuws

Otapan vertrekt uit Nederland

De Otapan is klaar om naar Turkije te vertrekken. De laatste belemmeringen voor het overbrengen van het asbestvrij gemaakte schip zijn opgeheven. Simsekler, de Turkse eigenaar, en de Nederlandse overheid zijn het eens geworden over de verdeling van de kosten die zijn gemaakt sinds het schip medio 2007 asbestvrij is verklaard. De Staat beëindigt daarom de juridische procedures tegen Simsekler. Eerder al gaf de Turkse overheid toestemming voor het overbrengen van het schip naar Aliaga in Turkije, waar het zal worden gesloopt.

Aan liggeld, havengeld, verzekeringen, sleepkosten en de kosten voor het houden van toezicht op de Otapan heeft het ministerie van VROM sinds 27 juni 2007 circa 550.000 euro uitgegeven. Eigenaar Simsekler neemt daarvan nu 240.000 euro voor zijn rekening, schrijft minister Cramer van VROM in een brief aan de Tweede Kamer. Met deze schikking worden verdere langdurige en kostbare procedures vermeden.
De Otapan wordt op 15 mei rond de middag van zijn ligplaats in s-Gravendeel via de Oude Maas gesleept naar de Nieuwe Waterweg. In de loop van de avond zal het schip naar verwachting bij Hoek van Holland het land verlaten.

Daarmee komt een eind aan een langdurig verblijf in Nederland. De Otapan lag van 1999 tot 2006 in Amsterdam. In dat laatste jaar vertrok het schip voor sloop naar Turkije maar werd het door de Turkse autoriteiten geweigerd omdat het meer asbest bevatte dan opgegeven. Om uit de ontstane impasse te komen heeft de Nederlandse overheid gezorgd voor het schoon opleveren van het schip. Er loopt nog een procedure tegen de voormalige Mexicaanse eigenaar om de kosten gemoeid met de sanering, 4,5 miljoen euro, te verhalen.

Ministerie van VROM