Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe technologie identificeert textielsoorten in kleding

Foto: BASF

Textielrecycler Boer Group heeft geïnvesteerd in nieuwe techniek om textiel nog beter te sorteren. De sorteercentra in Nederland worden voorzien van de zogenaamdetrinamiX Mobile NIR Spectroscopy Solution. Deze technologie kan de soorten textiel in bijvoorbeeld een kledingstuk identificeren.

Na een kort contact met het kledingstuk wordt de informatie van de samenstelling weergegeven op een smartphone, tablet of computerscherm. De oplossing ondersteunt een groot aantal gangbare textielsoorten die worden gebruikt in kleding, meubels en huishoudelijke artikelen. Dit is bijvoorbeeld acryl, katoen, nylon, polyester, polypropyleen, zijde, viscose of wol. Ook textiel dat van meer dan één materiaal is gemaakt, wordt geïdentificeerd.

“We werken voortdurend aan duurzame manieren om restafval van textiel tot een minimum te beperken en betere oplossingen te vinden om textiel in de kringloop te houden”, zegt Rainer Binger, COO van Boer Groep. “Met de oplossing van trinamiX hebben we een waardevolle tool gevonden die heeft geleid tot meetbare verbeteringen in onze handmatige sorteeractiviteiten.”

Van 5-6 juni toont de Boer Group deze techniek in haar stand, als onderdeel van de Circulaire Textieldagen in ‘s-Hertogenbosch, Nederland.