De ongebruikte en kapotte apparaten in Nederlandse huishoudens vormen een ware ‘bovengrondse goudmijn’. Een gemiddeld huishouden heeft 131 elektrische apparaten in huis. Dat is een stijging van ongeveer 40 procent ten opzichte van tien jaar geleden. Een groot deel hiervan is ongebruikt, zo zegt Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (Open) naar aanleiding van recent onderzoek.
Onder de ongebruikte en defecte apparaten vallen bijvoorbeeld de 614.272 ongebruikte stofzuigers en nog eens 306.062 defecte exemplaren. Van de wasdrogers staan er 310.418 ongebruikt in huis en zijn er 46.550 kapot. Hoewel in omvang minder groot, zijn de grootste aantallen te vinden bij de computers en mobiele telefoons. Van de computers liggen er 4.040.396 ongebruikt en zijn er 1.399.360 kapot. Bij de telefoons gaat het om 4.509.326 ongebruikte en 2.000.582 kapotte modellen.
Alles bij elkaar ligt er van de ruim 1 miljard apparaten die mensen in huis hebben bijna 20% ongebruikt in de kast. Stichting Open noemt het daarom een enorme ‘bovengrondse goudmijn’ van waardevolle grondstoffen die op dit moment onbenut blijft. “De samenleving laat een enorme kans liggen om Nederland circulair te maken” zegt Stichting Open-voorzitter Steven van Eijck.
“De cijfers laten zien dat er een enorme voorraad van elektrische apparaten in onze huizen ligt die niet gebruikt worden. Doodzonde natuurlijk! Mochten ze kapot zijn en niet meer gerepareerd kunnen worden, dan ligt er een goudmijn aan grondstoffen onbenut”, zegt Van Eijck. “Het is hoog tijd dat we onze visie op elektronica bijstellen en beter nadenken over hoe we met deze producten omgaan gedurende hun levenscyclus. Wat de waarde is die ze vertegenwoordigen.”