Nieuws

Monumentenwerf Amsterdam

Een natuurstenen dorpel uit de vorige eeuw? Antieke tegels? Gietijzeren muurankers? In de oude binnenstad van Amsterdam kampen veel restauratieaannemers met een tekort aan historische bouwmaterialen. De Monumentenwerf aan de Santoriniweg te Amsterdam heeft de oplossing.

Het in stand houden en uitbreiden van het monumentenbestand valt of staat bij vakkundig restaureren. Daarbij wordt zoveel mogelijk historisch verantwoord materiaal gebruikt.

Het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum vroeg na een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek, de firma Boy Limmen om de Monumentenwerf Amsterdam op te richten. Tevens stelde het stadsdeel een bijdrage in aanloopkosten ter beschikking. Op 27 februari sloot het stadsdeel een convenant met de Monumentenwerf Amsterdam. Een belangrijk punt daarin is dat materialen uit Amsterdam primair voor restauraties in de binnenstad moeten worden gebruikt.

De historische materialen zijn veelal afkomstig van sloop objecten. Medewerkers halen er de bruikbare elementen uit, zoals metselstenen, dakpannen, natuursteen, hout, gietijzer en keramische onderdelen. Alles wordt zorgvuldig schoongemaakt en de soms eeuwenoude stenen worden zonodig gebikt voor hergebruik.