Ga naar hoofdinhoud

Minder peuken maar meer afval opgeruimd van Noordzeestranden

Er werden dit jaar minder peuken gevonden, wat waarschijnlijk te maken heeft met het slechte weer van de afgelopen weken. Foto: Stichting De Noordzee

Ruim 1.800 vrijwilligers hebben in de afgelopen twee weken de Noordzeestranden schoon gemaakt. Zij raapten ruimen 6.081 kilo afval en 27.854 peuken op tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Dat is in vergelijking met een jaar eerder een flinke vermindering van het aantal peuken. Dat lag toen op 86.954.

Vijftien dagen lang liepen de vrijwilligers over de stranden van Schiermonnikoog tot en met Cadzand. Wat betreft aantal peuken en het meeste afval op één strand ging de twijfelachtige eer naar Zandvoort. Daar vonden de vrijwilligers 6.366 peuken en 929 kilo afval.

Strand is geen asbak

Volgens Stichting de Noordzee, die de schoonmaakactie organiseert, komt het lagere aantal peuken door het slechte weer de afgelopen tijd. Volgens hen zijn peuken een typisch voorbeeld van toeristisch afval. “Te veel mensen gebruiken het strand helaas als asbak, het is dweilen met de kraan open,” zegt Wytske Postma, directeur van Stichting De Noordzee. “Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden en zijn enorm schadelijk voor het milieu en de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen. Het bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen.”

Stichting De Noordzee doet daarom een oproep om stranden rookvrij te maken.“We zijn erg blij dat steeds meer kustgemeentes besluiten om een stuk strand rookvrij te maken. Na het strand van Renesse en Noordwijk, volgen deze zomer Goeree-Overflakkee en Den Haag. Met rookvrije stranden voorkomen we dat peuken op het strand terecht komen. Hopelijk volgen andere kustgemeentes snel”, vult Postma aan.

Bijzondere vondsten

Ook dit jaar waren er weer bijzondere vondsten. Op het strand van Petten en Scheveningen vond de stichting een mayonaiseverpakking van Luycks. Dit bedrijf werd in 1985 werd opgeheven en daarmee is dit afval ongeveer 38 jaar oud. Op het strand van Texel lagen theezakjes uit Myanmar en reinigingsmiddel uit Vietnam. Bij Egmond aan Zee werden knalpatronen voor een pistool aangetroffen.

Stichting De Noordzee I Eelkje Colmjon

Lees ook: