Nieuws
Foto: Aurubis

De Duitse metaalrecycler Aurubis gaat bij de voormalig Metallo-vestiging in Beerse (België) een ultramoderne fabriek bouwen voor de verwerking van anodeslib. Dit ontstaat bij de elektrolytische raffinage van koper. Voor de nieuwe fabriek investeert de koperrecycler 27 miljoen euro.

Bij de nieuwe fabriek in Beerse wordt het anodeslib verwerkt uit onder andere de Aurubis vestigingen in Beerse en Lünen (Duitsland). Uit het slib kunnen tin en edelmetalen zoals goud en zilver worden gewonnen. Hierbij maakt men gebruik van het ASPA-proces (Advanced Sludge Processing by Aurubis). Met dit proces wil Aurubis steeds sneller en beter de waardevolle metalen winnen die weer hergebruikt kunnen worden.

De bouw van de 27 miljoen euro kostende hydrometallurgische faciliteit in Beerse start in het tweede kwartaal van 2022. De ingebruikname staat gepland voor begin 2024.

Andere metalen

Sinds de overname van het Belgische Cumerio in 2009 was Aurubis al Europa’s grootste koperrecycler, een positie die na de overname van de Metallo Groep twee jaar geleden is versterkt. De twee Metallo vestigingen dragen sinds 1 december 2021 de naam Aurubis Beerse nv (België) en Aurubis Berango nv (Spanje). Het bedrijf zet echter ook in op andere metalen dan koper. Jaarlijks verwerkt de vestiging in Beerse ongeveer 250.000 ton metaalschroot van diverse soorten, alsmede 100.000 ton in de Spaanse Berango vestiging. In totaal verwerkt Aurubis jaarlijks ongeveer 1 miljoen ton materiaal.