Nieuws

Voor thuisbatterijen in België wordt sinds 1 januari van dit jaar een milieubijdrage gevraagd. Deze bijdrage moet de recyclingkosten dekken voor wanneer de batterij aan het einde van de levensduur is.

De vraag om een milieubijdrage voor thuisbatterijen te vragen kwam volgens  kwam uit de sector zelf. Er was tot dusver geen eenduidige regeling voor de terugname van afgedankte thuisbatterijen

De milieubijdrage geldt voor thuisbatterijen die na 1 januari 2022 op de markt zijn gebracht. Het gaat om energie-opslagbatterijen met een gewicht tot en met 200 kg en die gekoppeld zijn aan een decentrale energieproductie-installatie voor elektriciteit. De kosten zijn 2,39 euro per kilo voor thuisbatterijen op basis van lithium-ion en 1,27 euro per kilo voor thuisbatterijen op basis van zoutwater. De gewichten gaan tot 200 kilogram per thuisbatterij.

Verlagen premies

Met ingang van 1 januari zijn ook de premies voor een thuisbatterij verlaagd. Was de premie in 2021 nog maximaal 2.550 euro, dit jaar is die gedaald naar maximaal 1.725. De Vlaamse Regering heeft ook al een verder afbouwpad voor de premie vastgelegd, waarin de premies afbouwen tot 0 euro in 2025.

Bron: Bebat.be