Batterij recycling en accu recycling
Accu in een elektrische auto
Foto: Shutterstock

Het winnen van kobalt en koper in Democratische Republiek Congo (DRC) heeft geleid tot schending van mensenrechten. De beide metalen worden gebruikt in het maken van oplaadbare batterijen, en juist daar is steeds meer vraag naar. De mijnen om deze grondstoffen te winnen werden daarom uitgebreid, ten koste van de gemeenschappen in die regio, zo meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

De DRC heeft de grootste kobalt-voorraden in de wereld en staat met de koper-voorraden op de zevende plaats. Verwachting is dat de vraag naar kobalt in uitkomt op 222.000 ton in 2025, wat een verdriedubbeling is ten opzichte van 2010. Om de mijnen uit te breiden, werden bewoners gedwongen hun huis te verlaten. Soms met harde hand. Verschillende betrokken melden namelijk dat huizen in brand werden gestoken door de Republikeinse Garde. Wie het wilde stoppen werd geslagen. Zo schrijft Amnesty International in het  onlangs gepubliceerde rapport Powering Change or Business as Usual. Volgens Amnesty International secretaris-generaal Agnès Callamard is de gedwongen verhuizing voor de bewoners levensverwoestend. ‘Amnesty International erkent de belangrijke functie van oplaadbare batterijen bij de energie-overgang van fossiele naar hernieuwbare brandstoffen. Maar klimaatrechtvaardigheid vraagt om een eerlijke overgang. Een wereldeconomie zonder fossiele brandstoffen moet niet tot meer mensenrechtenschendingen leiden.’

Gerecycled kobalt

Recycling speelt een belangrijke rol in het opvangen van de vraag naar grondstoffen voor batterijen. Hoe meer batterijen en accu’s er ingeleverd worden, hoe meer grondstoffen teruggewonnen kunnen worden. Om 100 procent van de batterijen terug te krijgen werd in Nederland de Doe Maar Apart gestart. Dit vooral om batterijbranden te voorkomen, maar met een hoger inzamelpercentage worden ook meer grondstoffen uit batterijen teruggewonnen.

Sommige grote technologiebedrijven, zoals Apple, willen ook het gebruik van virgin grondstoffen in de accu’s beperken. Daarom gebruiken zij vanaf 2025 enkel nog gerecycled kobalt in hun accu’s.

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.