Ga naar hoofdinhoud

Dioxine in omgeving na brand bij AVR

Foto: Shutterstock

[UPDATE] Het blussen van de grote brand die donderdag uitbrak bij afvalverwerker AVR in de Botlek hield het bedrijf twee dagen in zijn greep. De loods met afval was moeilijk te blussen, zo meldt RTV Rijnmond. Bij de brand is Dioxine vrijgekomen.

Bij de brand zijn roetdeeltjes in de omgeving terechtgekomen, vooral tussen Vlaardingen en Maassluis. De Milieu Ongevallendienst van het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van dioxinen op grasland in de omgeving en daaruit bleek dat dit boven de gestelde limieten aanwezig is. De overschreden limieten zijn zo hoog, dat er ook een kans is dat er in een wijdere omtrek ook een te hoge waarde wordt gemeten. Boeren wordt daarom geadviseerd koeien binnen te houden en inwoners van Maasland, Vlaardingen en Maassluis krijgen het advies geen eieren te eten van hobby kippen. Groente en fruit uit eigen tuin kan wel gegeten worden, mits goed gewassen en geschild. Wanneer je lange tijd dioxine binnenkrijgt via voedsel dan kan dit schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid, meldt GGD Rotterdam-Rijnmond.

Blussen lastig

Enkele uren na het ontstaan van de brand op donderdagmorgen, leek deze onder controle. In de nacht van donderdag op vrijdag laaide deze alleen toch weer op. Dat de brand zo moeilijk onder controle te krijgen was, kwam volgens Rijnmond doordat de brandweer niet bij de brand kon komen. Het was daarvoor te heet in de loods.

Bijkomend probleem was dat de locatie stil kwam te liggen. Het afval dat normaal gesproken dagelijks naar de centrale gaat kon daar niet verwerkt worden. Hoewel andere locaties een deel van de afval toestroom konden overnemen, werden in sommige omliggende gemeenten de containers enige tijd niet geleegd.

Bron: Rijnmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.