Nieuws

Is plastic dat oplost in de zon de oplossing?

Chinese onderzoekers hebben een milieuvriendelijk zelfafbreekbaar geconjugeerd polymeer ontdekt: PDDA, polymeer poly(deca-4,6-diynrdiotic acid). PDDA is stabiel in het donker, zonder zuurstof. Wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht en lucht, wordt het binnen een week volledig afgebroken.

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Journal of the American Chemical Society. De afbraak van het PDDA vindt plaats onder invloed van zonlicht, met water een zuurstof uit de lucht. Foto-oxidatie dus, waarbij biocompatibel barnsteenzuur als afbraakproduct ontstaat. Dit is een natuurlijk product, dat geen invloed heeft op het milieu.

Uiteraard is dergelijk plastic niet voor alle toepassingen geschikt. Wanneer je buiten een flesje frisdrank gebruikt of een kind met plastic speelgoed speelt, wil je niet dat het oplost in de zon. De onderzoekers zien echter wel mogelijkheden voor elektronica. Wanneer bijvoorbeeld elektronica aan de buitenkant afgesloten is, zoals in een telefoon, kan er gebruik gemaakt worden van het oplosbare plastic. Bij recycling zal het plastic dan uiteindelijk oplossen. Zo kunnen elektronische apparaten beter volledig worden gerecycled, waardoor er minder e-waste ontstaat.