Nieuws

Identitex houdt textiel uit verbrandingsoven

Meer dan een jaar is er, in samenwerking met universiteiten en bedrijven, aan gewerkt. Nu treedt KICI naar buiten met een geheel nieuwe vinding: de Identitex. Deze slimme machine moet ervoor zorgen dat meer tweedehands textiel kan worden hergebruikt.

KICI is in Nederland bekend van de groene containers waar je zakken met kleding in kwijt kunt. Jaarlijks zamelt de stichting ruim 8 miljoen kilo tweedehands textiel in. Bijna de helft daarvan is van onvoldoende kwaliteit om opnieuw te worden gedragen. Nu wordt zulk textiel – als het al niet wordt verbrand – onder meer gebruikt als isolatiemateriaal in de auto-industrie.

Een laagwaardige toepassing, vindt KICI. Toch was het tot nu toe niet goed mogelijk om die grondstoffen te hergebruiken. Alleen schone monostromen kun je goed uit elkaar halen om er weer zuivere garens van te spinnen, waar je weer nieuwe kleren van kunt maken. Het probleem is dat het sorteren van de kleding tot nu toe handmatig gebeurde. De Identitex kan dit probleem op te lossen omdat het de eigenschappen van iedere lap stof kan herkennen. Met als doel: schone monostromen creëren waaruit weer nieuwe textiel kan worden gemaakt.

De komende tijd wordt de proefopstelling doorontwikkeld. Daarnaast is KICI op dit moment druk bezig afnemers te zoeken voor de `geredde` vezelstromen. Die afnemers kunnen kledingmerken zijn, maar ook bouwmarkten. Over een jaar wil KICI minimaal één product van tweedehands textiel op de markt hebben geïntroduceerd.