Nieuws

Identificatiegids werkmaterieel vernieuwd

Om werk- en transportcriminaliteit te bestrijden, heeft BMWT (belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines,
magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel), samen met het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV), een aantal jaren geleden de ‘Identificatiegids werkmaterieel’ opgesteld. BMWT heeft deze gids thans voorzien van een restyling. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook de binnenzijde is voorzien van de
meest actuele informatie.

Binnen in de gids staat een overzicht van de terminologie en technische kennis om een (identiteits)onderzoek te kunnen instellen bij diefstal of vermissing van werkmaterieel. Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan werkmaterieel gestolen. Dit materieel bestaat onder meer uit graafmachines, walsen, tractoren, verreikers en dumpers. In de gids is het handgereedschap buiten beschouwing gelaten.

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om alle bestaande motorrijtuigen met beperkte snelheid online te registreren bij de RDW. Nieuwe machines worden bij uitlevering direct voorzien van een kenteken. Doordat werkmaterieel wordt voorzien van een kenteken, wordt diefstal aanzienlijk bemoeilijkt en opsporing vergemakkelijkt. Op de registratieplicht zijn uitzonderingen. Motorvoertuigen die niet op de openbare weg rijden of een maximale constructiesnelheid hebben van minder dan 6 km/u vallen niet onder de registratieplicht.

Sinds 21 juni dient een aanvrager een foto van het typeplaatje/Voertuig Identificatie Nummer (VIN) toe te voegen, wanneer hij een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) of door deze voertuigen getrokken materieel registreert. Naast het VIN zijn er nog andere gegevens nodig. Denk aan het merk van het voertuig, de handelsbenaming en het
type. Zonder de benodigde voertuiggegevens is registreren niet mogelijk. Deze identificatiegids helpt gebruikers in het traceren van de vindplaats van typeplaatsjes op de machine.

Het verplichte VIN geeft het voertuig een unieke identiteit. De VIN wordt ook wel de ‘vingerafdruk’ van het voertuig genoemd. Hiermee wordt de kans op voertuigfraude aanzienlijk verkleind. Met de gids beogen BMWT en het Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit informatie te verschaffen over de problematiek rond diefstal
van werkmaterieel. Zij hebben inzichtelijk gemaakt waar je op moet letten en dectechnische kennis verstrekt, die nodig is om (identiteits)onderzoek te kunnen instellen.

De gids bevat ook een overzicht van de terminologie met betrekking tot werkmaterieel, om zodoende meer bekendheid te geven binnen de handhavende diensten zoals politie, Inspectie Leefomgeving en Transport en Inspectie SZW.