Nieuws

De familie Xhofleer moet binnen twaalf maanden haar recyclingbedrijf aan de Heeswijksestraat in Cuijk ontruimen. De lap grond, waar de familie al ruim een halve eeuw haar bedrijf runt, moet terug naar de gemeente. Dit bepaalde het gerechtshof deze week in Den Bosch.

Ook het oudste lid van de familie, de 85-jarige moeder, mag niet in haar huis op het terrein blijven wonen. Op het perceel vond de politie in 2018 wapens, illegaal vuurwerk en drugs. Die vondst is de directe aanleiding dat de gemeente Cuijk de familie daar nu weg wil hebben. Bij de inval op het terrein troffen agenten diverse sla- en stroomstootwapens, ruim vierduizend gram wiet, assimilatielampen, hennepdrogers en koolstoffilters aan.

Rien Xhofleer, woordvoerder namens de familie, zegt dat de familie van niets wist en de loods alleen maar verhuurde. “Deze zaken behoorden toe aan de huurder van de loods. Ze zijn niet van ons. Wij zijn persoonlijk van alle beschuldigingen vrijgesproken. Ik snap niet dat een rechter deze zaken dan nu weer aanhaalt.” De gemeente spreekt echter van ‘slecht huurderschap’. De familie had moeten weten wat de huurder allemaal in zijn loods had liggen. De rechter geeft de gemeente daarin gelijk.

Het Hof geeft de familie Xhofleer twaalf maanden extra om het terrein te ontruimen, vanwege de broze gezondheid van de moeder. De gemeente gaf tijdens de rechtszaak aan dat ze eventueel een rol kan vervullen bij het zoeken naar passende woonruimte. Xhofleer is echter zeer teleurgesteld: “Ik hoop dat we nog een keer een gesprek met de gemeente kunnen hebben. Ik zit toch met mijn bedrijf, mijn inkomen, mijn zieke moeder en onze huisvesting.”