Nieuws

Empack Nederland: afvalvrije beurs in 2024

Over drie jaar moet Empack Nederland een beurs zijn zonder restafval, waar alleen grondstoffen voor hergebruik overblijven. Hiervoor wordt tijdens de komende beurseditie (op 8 en 9 september 2021) het project ‘Empack Towards Zero Waste’ gelanceerd.

“Na de editie van Empack in 2019 werden we door MVO Nederland uitgedaagd om van Empack een Zero Waste Event te maken”, vertelt Tanee Plat, marketeer Empack. “Samen met EcoSmart, dochteronderneming van Renewi, zijn we aan de slag gegaan en hebben we een driejarenplan opgesteld, waarbij Empack 2021 het startpunt vormt. Hierin zijn wij het eerste evenement binnen de Easyfairs Group die op deze wijze daadkrachtig aandacht besteed aan een duurzame afvalverwerking.”

Volgens Karen Bakx, Project Engineer bij EcoSmart, is er sprake van een aparte, nieuwe entiteit binnen Renewi, dat een aantal jaren geleden ontstond uit een fusie tussen de afvalwerkers en recyclers van Gansewinkel en het Britse Shanks. “EcoSmart houdt zich bezig met de eerste fase van afvalverwerking, namelijk de inzameling van afval op de werkvloer, zoals bijvoorbeeld in grote kantoren. Afgelopen jaren hebben we al veel ervaring opgedaan in het ‘afvalvrij’ maken van evenementen. Vakbeurs Empack wordt de volgende in de rij.”

Driejarig traject

Dit gebeurt niet in één keer, maar in een driejarig traject. “Alles in één keer is te veel”, zegt Plat. EcoSmart heeft hiervoor een duidelijk stappenplan. Het begint met een analyse vooraf. Hoeveel bezoekers en exposanten worden verwacht? Wat voor soort eten wordt verstrekt en hoe wordt het geserveerd? Hoe promoten exposanten zich en met welk materiaal en welk afval komt er uiteindelijk totaal vrij? Daarna worden er afspraken gemaakt met alle partijen over welke disposables ze gebruiken. Een uitdaging volgens Bakx. “Je hebt te maken met verschillende partijen: de beursorganisator, de locatie-eigenaar en de cateraars. Wat zij gebruiken is vaak niet uniform. Om een gemeenschappelijk doel na te streven hebben we diverse overleggen gehad en aan de hand hiervan een heldere strategie uiteengezet.”

Afvalstromen

Nadat de diverse afvalstromen in kaart zijn gebracht moeten op de beursvloer voldoende inzamelmiddelen staan. Om het concept onder de aandacht te brengen, moet een duidelijk bewustzijn worden gecreëerd. Tevens ziet een zogeheten EcoSmart afvalcoach erop toe dat de inzamelmiddelen – prullenbakken – tijdig geleegd en schoongemaakt worden. “Naast een bak voor papier-karton, PMD, groenafval en koffiebekers, plaatsten wij daarom bewust een twijfelbak in plaats van een bak voor restafval. Daarmee willen we bezoekers, exposanten en andere partners ervan bewust maken dat bepaald afval toch nog een waardevolle grondstof kan zijn.”

Bakx: “Om dit visueel te maken zullen we bij onze eigen stand in de centrale hal ‘live afval scheiden’. Dit betekent dat we de twijfelbak omkeren en ter plekke de afvalstromen selecteren die uiteindelijk toch nog in een van de grondstofbakken kunnen. We wegen alles af en communiceren wat de opbrengst van dit jaar is geweest, zodat het voor iedereen een stimulans is om het jaar erop weer verder te optimaliseren.”