Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheid en circulariteit winnen Rethink Awards

De winnaars van de Rethink Awards 2023. Foto: NRK

Carlisle Construction Materials, de Circular Plastics Factory en Faerch zijn de grote winnaars van de Rethink Awards 2023. De awards, een initiatief van de Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie en Plastics Europe, werden uitgereikt tijdens de Kunststoffenbeurs in Den Bosch.

In de categorie Hernieuwbare grondstoffen ging de winst naar het EPDM-daksysteem van Carlisle Construction Materials. Met een innovatieve manier van bevestigen en verwijderen van de EPDM-dakbedekking en een terugneemgarantie voor gebouweigenaren, kan Carlisle het materiaal na de levensduur verzamelen en opnieuw inzetten. De jury vindt dit een buitengewoon innovatieve oplossing die naadloos aansluit bij de circulaire economie. Het getuigt van een vooruitziende blik op een toekomst waarin de grondstoffen steeds schaarser zullen worden.

Dubbel winst

De winst in de categorie Ketensamenwerking ging naar de Circular Plastics Factory. Het juryrapport luidt: ‘De fabriek heeft alles in huis om de verschillende onderdelen in de keten te verbinden, van fysieke recycling en granulering tot een volledig circulair eindproduct door middel van spuitgieten of andere technieken in combinatie met productontwikkeling, design for recycling en logistiek. Op die manier kan Circular Plastics Factory bedrijven en merkeigenaren helpen bij de ontwikkeling van circulaire producten. De jury vindt het een geweldige prestatie dat het bedrijf alle technieken op een centrale plek heeft weten onder te brengen, met als doel om de kunststoffen te hergebruiken, de afvalberg te verminderen en de CO2-uitstoot te verlagen.’ Ook de publieksprijs ging naar de Circular Plastics Factory.

Voortrekkersrol

Evolve van Faerch werd aangewezen als winnaar in de categorie Circulair design. Volgens de jury is Evolve een circulaire oplossing voor niet-dectecteerbare carbonzwarte kant-en-klaar maaltijden. Met een nieuw recyclingproces voor PET-tray’s uit het PMD kan het voedselveilige granulaat worden ingezet voor de productie van nieuwe PET-voedselverpakkingen gemaakt van monomateriaal. De jury zag dit als een schoolvoorbeeld van het sluiten van de cirkel, waarmee Faerch een belangrijke voortrekkersrol vervult op weg naar de circulaire economie.

Genomineerden Rethink Awards
De genomineerden

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.