Nieuws

De valkuilen van recycling binnen de IT-branche

Recycling is als term inmiddels gemeengoed geworden. We vinden het tegenwoordig heel normaal om afvalstromen te scheiden en grondstoffen opnieuw te gebruiken. Maar vaak staan we onvoldoende stil bij de wijze waarop vorm aan het recycleproces wordt gegeven. Want wat gebeurt er precies, nadat we onze afdankertjes in een speciale container hebben aangeboden aan de verwerker? Hoe verloopt dat verdere traject en waar zouden we beter op moeten letten? En wat gebeurt er met de apparaten die we – via een clouddienst – op afstand huren en dus nooit daadwerkelijk zelf in de hand hebben?

Clouddiensten worden steeds vaker gebruikt, maar in feite is het (laten) beheren van een website al een soort clouddienst die we al een hele tijd hebben. Je huurt bij een bedrijf een stukje van een webserver en via software als phpMyAdmin kun je allerlei data op die server wijzigen. Maar wat gebeurt er wanneer zo’n webserver vervangen wordt? Dan staan op het oude apparaat nog wel allerlei gegevens. In hoeverre heb je er dan als eindgebruiker nog grip op wat er met die gegevens gebeurt? Dit zijn vraagstukken waarover we eigenlijk nauwelijks nadenken. Het zal vast wel geregeld worden, toch? Inderdaad, maar de manier waarop verschilt van bedrijf tot bedrijf.

Datalekken

De laatste tijd horen we regelmatig over datalekken. Die kunnen ontstaan wanneer bepaalde data door een configuratiefout of beveiligingslek openbaar toegankelijk wordt. Maar ook wanneer een afgedankt apparaat niet eerst goed van de beschikbare data wordt ontdaan, kunnen datalekken ontstaan. Ga maar eens na wat je via een web control panel als Plesk allemaal op een webserver kunt instellen. Websitegegevens, e-mailadressen, dat soort data is zeer gewild bij criminelen. Het is dus zaak dat bij het vervangen van een fysieke webserver die data vernietigd wordt. Gebeurt dat niet, dan kan gevoelige informatie beschikbaar blijven en door onbevoegden worden onderschept.

Export

Veel hardware die in Nederland afgeschreven is, krijgt elders een nieuw leven. Export van hele partijen (web)servers naar het buitenland is beslist geen uitzondering. Maar een goede, betrouwbare partij zorgt er dan eerst voor dat alle schijven met behulp van speciale software grondig geschoond worden. Als de schijven niet meer geschikt zijn om elders te worden hergebruikt, is deze vorm van datavernietiging doorgaans niet de meest handige, omdat het meer tijd en moeite kost dan het definitief vernietigen van de hele schijf, door deze in een shredder te gooien.