Nieuws

GreenBlocks – een initiatief van Prezero – heeft het startsein gegeven voor de productie van honderd procent circulaire palletklossen uit afvalhout. Het is het eerste bedrijf in Nederland dat de keten sluit, door afvalhout – afkomstig uit eigen inzameling – als grondstof in te zetten voor de productie van volledig circulaire palletklossen. In Nederland komt elk jaar twee miljoen ton afvalhout op de markt. GreenBlocks kan hiervan nu ruim 40.000 ton per jaar verwerken in haar fabriek in Coevorden.

Prezero speelt met GreenBlocks in op de grote behoefte aan een duurzame en economisch interessante verwerking van afvalhout in Nederland. Palletklossen worden ook nog steeds gemaakt uit gezaagd en onbehandeld hout. Dit van boomkap afkomstige hout is kostbaar en waardevol. Afvalhout wordt nu vaak verwerkt buiten Nederland of ingezet als brandstof in bio-energiecentrales. In plaats van het hout te verbranden, kan het na gebruik prima dienst doen als grondstof voor de productie van circulaire palletklossen.

“Met GreenBlocks slaan we twee vliegen in één klap”, zegt Paul Valster, Directeur Value Chain Hout van PreZero. “We produceren hoogwaardige palletklossen van gerecycled afvalhout en besparen zo vers gekapt hout. Met deze innovatie bewijzen we opnieuw dat we van afval nieuwe materialen kunnen maken en zetten we mooie stappen op weg naar een circulaire economie.”