Nieuws

CFA en CHILL gaan werkschoenen recyclen

Circular Footwear Alliance (CFA) en CHemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) gaan samen werk- en veiligheidsschoenen recyclen en de materialen die daarbij vrijkomen als basisgrondstof terugbrengen naar de markt. Het past naadloos bij de ambitie van beide partijen om een wezenlijke bijdrage te leveren aan een duurzame maatschappij.

CFA is de afgelopen jaren bijzonder actief geweest in het inzamelen van gebruikte werk- en veiligheidsschoenen. CHILL heeft recent de CHILL Circular Space opgericht, een leer- en werkomgeving rondom het thema duurzaamheid en recycling. Hier staat ook alle apparatuur om gebruikte materialen in productieketens terug te brengen. In de CHILL Circular Space, gevestigd op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, staat een complete recyclelijn. Binnen de vele mogelijkheden van die lijn valt ook het complete ontmantelproces van veiligheidsschoenen.

De CHILL Circular Space is de eerste plek waar al die machines in één omgeving bij elkaar staan en waar MKB-bedrijven gebruik van kunnen maken. Via CHILL heeft CFA toegang tot de faciliteiten in de Circular Space. Dit geschiedt in samenwerking met operators vanuit CHILL en studenten van de Maastricht University. CFA beoogt met deze samenwerking een stap te zetten in de scheiding naar mono-materialen die CFA zo hoogwaardig mogelijk in de markt wil terugbrengen. Dat kan bijvoorbeeld in nieuwe werk- en veiligheidsschoenen, maar het is ook mogelijk om deze materialen in andere productieketens in te zetten.

Grote stappen

De samenwerking van CFA en CHILL draagt in belangrijke mate bij aan next use applicaties voor deze gerecyclede materialen. Met deze samenwerking zet de CFA een grote stap om haar circulaire missie te realiseren. Tegelijkertijd ontwikkelt CFA steeds meer kennis omtrent het ontmantelen van schoenen en het gebruik van gerecyclede grondstoffen in next use applicaties.

Martin Vrösch (Business Development CHILL): “We zijn blij dat we met een partner als CFA gaan samenwerken. CFA zet zich actief in om circulariteit binnen een productcategorie te realiseren. We zijn trots dat we hier samen met de betrokken partners een positieve bijdrage aan kunnen leveren en geloven dat we met deze samenwerking grote stappen kunnen zetten.”