Ga naar hoofdinhoud

Wegdek met gebruikt Utrechts wc-papier

De opening van de installatie op 12 oktober door Nanda van Zoelen van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en Erik Pijlman van Cellvation: Foto: HDSR/Cellvation

In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is de eerste installatie voor hergebruik van cellulose uit afvalwater geopend. Door de samenwerking van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en recycler Cellvation wordt hiermee onder andere gebruikt wc-papier gerecycled. Wegenbouwer KWS, ook onderdeel in deze samenwerking, kan het gerecyclede materiaal weer gebruiken in asfalt.

In Cellvation bundelen de bedrijven CirTec en Recell hun krachten om cellulose uit afvalwater te upcyclen tot een nieuwe, waardevolle grondstof, bekend onder de naam Recell. Het hergebruiken van cellulose uit rioolwaterzuiveringen, maar ook uit andere reststromen, spaart bomen en ruimte.
“Met deze innovatieve installatie bij De Stichtse Rijnlanden zetten we een belangrijke stap in het realiseren van onze circulaire economie. Daarmee vermindert de CO2-uitstoot en zo bestrijden we samen klimaatverandering”, aldus Erik Pijlman, CEO van Cellvation.

Enkel winst

Bij de zuivering Leidsche Rijn wordt jaarlijks ongeveer 700 ton cellulose geproduceerd. Dat geeft een reductie van ongeveer 1400 ton CO2 per jaar. Volgens Nanda van Zoelen van de hoogheemraad is het dan ook een bijzonder project: “Door de celluloseterugwinning besparen we energie, maken we minder reststoffen, reduceren we de CO2-uitstoot en creëren we een ‘groene’ grondstof. Daarnaast zijn er minder verstoppingen op de zuivering wat fijn is voor de mensen die daar werken. En dit hele project kan financieel nog uit ook! Het is daarmee een voorbeeld dat de circulaire economie werkt. Ik ben er heel trots op.”

Andere toepassingen

Deze vorm van cellulose wordt al toegepast in de weg- en waterbouw, (bio)chemicaliën en biobased bouwmaterialen zoals gevelbeplating en verkeershekken. Samen met Recell gaat het waterschap onderzoeken of het mogelijk is van de cellulose oeverbeschoeiingen te maken. Nanda van Zoelen: “Als dat lukt worden we afnemer en gebruiker van onze eigen grondstoffen. Circulair in meerdere opzichten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.