Ga naar hoofdinhoud

Synpet recyclet Zuid-Europees plastic in Antwerpen

Niet Genk, maar Antwerpen wordt de thuisbasis van Synpet's recyclingfabriek. Foto: Shutterstock

Het Belgisch-Turkse recyclingbedrijf SynPet bouwt in Antwerpen een nieuwe recyclingfabriek. Voor 100 miljoen euro wordt daar een installatie neergezet, waar vooral Zuid-Europees plastic afval gerecycled gaat worden tot nafta. Partner in de onderneming is het Zwitserse petrochemiebedrijf Kolmar Group.

Op de nieuwe recycling locatie wil Synpet een installatie bouwen voor plastic afval, dat verwerkt tot Aardgas, Biochar en circulaire nafta. Dat laatste is een basisgrondstof waarvan weer plastic gemaakt kan worden. In de eerste fase zou het gaan om 180.000 ton plastics.

België

De plannen voor een fabriek van Synpet in België lagen er al enige tijd. “We zijn ervan overtuigd dat België de ideale plaats is om onze innovatie te tonen,” zegt Synpet CEO Cem Özsüer. “Het land heeft een uitgebreide industriële infrastructuur en knowhow. Het ligt dicht bij de grote oliecentra en grenst aan grote Europese landen met een grote afvalproductie. Het is echt het centrum van Europa.”

Zuid-Europees plastic

Als locatie voor de fabriek werd eerst naar Genk gekeken. Recent ging daar een streep door en werd gekozen voor een locatie in de Haven van Antwerpen. “Een van Europa’s grootste en meest intensieve petrochemische clusters”, aldus het bedrijf. Nog een reden om voor Antwerpen te kiezen is de bereikbaarheid van de Antwerpse Haven. Dat laatste is voor het bedrijf een belangrijke factor. De aanvoer van plastics komt namelijk vooral uit Zuid-Europa. Die landen hebben namelijk niet de capaciteit om hun plastic te verwerken.

Hoewel het eerder de bedoeling was dat het bedrijf meerdere investeerders binnen zou halen, was het uiteindelijk Kolmar waarmee een exclusieve overeenkomst werd aangegaan. “Er is geen enkele andere technologie dan die van Synpet die op industriële schaal circulaire chemische grondstoffen produceert uit afgekeurde kunststoffen”, zegt directeur bedrijfsontwikkeling van Kolmar Owen Price-James. Zoals nu lijkt is de fabriek in Antwerpen in 2025 operationeel.

Klaar voor het grote werk
Synpet begon tien jaar geleden met een studie waarmee ze hun eigen Thermische Conversieproces bedachten. Hiermee verwerken ze plastics tot circulaire nafta. De techniek werd sinds 2018 doorontwikkeld in een proeffabriek van het bedrijf en is nu klaar voor de stap naar verwerking op industriële schaal. De nafta die gewonnen wordt uit het proces van Synpet wordt door petrochemische productiebedrijven weer omgezet naar plastics, die onder andere in de verpakkingsindustrie weer wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.