Banken willen het aantal contante transacties naar beneden krijgen om zo witwaspraktijken een halt toe te roepen, maar dit gaat steeds vaker ten koste van recyclers.
Veel banken leggen recyclers beperkingen op als het gaat om deze cash betalingen. Recyclers lopen op hun beurt inmiddels tegen een aantal grenzen aan, zoals een gebrek aan geschikte digitale transactiemogelijkheden en klanten die toch liever contanten willen, zo meldt de Metaal Recycling Federatie in haar nieuwste Circulaire.
Volgens de wet moeten bedrijven de risico’s van cashtransacties bij hun klanten in kaart te brengen en beperken. Het verplicht (gefaseerd) afbouwen van contante betalingen staat er niet in. In de praktijk zetten banken meer druk op ondernemers om de contante betalingen te verlagen dan dus wettelijk wordt gesteld. Van dwang tot minder contante betalingen tot dreigen de samenwerking op te zeggen. Advocaat Jan Michiel Wagenaar begeleidt enkele metaalrecyclers in hun conflict met de banken over deze betalingen. “De banken voeren een beleid om contant geld zoveel mogelijk uit te zonderen van het betalingsverkeer. Bedrijven die nog met contanten werken overladen ze met vragenlijsten en proberen ze onredelijke limieten op te leggen bij hun cash-transacties. Bedrijven raken wanhopig en werken dan niet meer mee”, zo zegt hij in de MRF Circulaire.
B2B betalingen grotendeels digitaal
Betalingen tussen bedrijven ging grotendeels al digitaal. Vooral de betaling bij de handel met consumenten gaat nog via contanten. “De MRF vindt dat de keuze (contant of giraal?) primair een keuze en verantwoordelijkheid is van de individuele ondernemer. Contant geld is een wettig betaalmiddel en contante uitbetaling moet dus voor een ondernemer een optie blijven”, is een van de standpunten van de Federatie. “Uiteraard is de MRF zich bewust van de maatschappelijke trend en de wens om het aandeel van contante uitbetaling terug te dringen. De MRF ondersteunt dat streven door met derde partijen technologische alternatieven voor contante betaling te ontwikkelen en beschikbaar te krijgen voor haar leden. Ook adviseert de MRF haar leden de aanbieders van materiaal, proactief de optie van girale betaling onder de aandacht te brengen.”
Het ontbreekt volgens de MRF ook nog aan goede digitale betaalmogelijkheden waarbij geld direct wordt uitgekeerd. Opties als retourpinnen zijn bedacht om geld terug te geven bij retouren, niet om betalingen te doen bij inkoop van bijvoorbeeld metalen. Overmaken is ook minder eenvoudig, omdat je daarvoor alle bankgegevens nodig hebt. Daarbij kan het enige tijd duren voor het bedrag op de rekening staat. De Rabobank werkt op dit moment aan een alternatief om kleine betalingen snel en makkelijk te kunnen doen. Dit is op dit moment in een testfase.
Bron: MRF
Lees ook: