Ga naar hoofdinhoud

Restafval maakt reis per spoor

Foto: Renewi

Treinreizen wordt voor reizigers gezien als milieuvriendelijkere variant dan rijden over de weg, dus waarom zou dit niet kunnen voor afval? Recycler Renewi, afvalverwerker AEB Amsterdam en enkele partners hebben een proef opgezet om 500 ton restafval per spoor te vervoeren. Met de proef willen partijen onderzoeken of dit een efficiënte manier is om de transporten in te zetten.

Om 500 ton afval te transporteren zijn normaal gesproken 23 vrachtwagentransporten nodig. Deze vracht gaat nu op één trein. Beter voor het milieu en het scheelt 23 vrachtwagens op de weg. Wekelijks transporteert Renewi 1.300 ton restafval over de weg vanuit Limburg. Dit zijn bijna 60 transportbewegingen. Tijdens de pilot wordt onderzocht of het technisch haalbaar is om het afval te verbalen en aansluitend deze balen in een treinwagon te plaatsen. Het wordt daarmee niet eerst door de shredder gehaald.

De proef duurt drie weken lang en wordt uitgevoerd door Renewi, AEB Amsterdam, DB Cargo Nederland, Cabooter Venlo en Topsector Logistiek. “Het verlagen van onze CO2-voetafdruk is een van onze doelstellingen”, zegt Martijn Rüth, General Area Manager Renewi Nederland. “Daarbij is duurzamere logistiek van belang. Het transporteren van afval over het spoor in plaats van over de weg zorgt voor CO2 vermindering en voor een afname van verkeer op de Nederlandse wegen”.

Lees ook:

https://www.recyclingmagazine.nl/nieuws/bij-renewi-krijgen-medewerkers-circulaire-smartphone/51423/