Ga naar hoofdinhoud

Renewi investeert in terugwinning waardevolle metalen uit bodemas

De installatie in Tisselt Foto: Renewi

Recycler Renewi heeft op de vestiging in Tisselt geïnvesteerd in de uitbreiding van het machinepark. Met onder andere nieuwe Eddy Currents kunnen zij nog beter non-ferro metalen terugwinnen uit bodemassen en mix-metaalstromen. Deze lijn maakt deel uit van Renewi’s divisie Mineralz & Water.  

Verschillende waardevolle metalen komen nog terecht in het (rest)afval. Dat gaat de verbrandingsovens in en belandt vervolgens in de bodemas. Met magneten worden hieruit verschillende soorten metalen gehaald. Voor non-ferrometalen kan dit niet. Op de Renewi-locatie in Tisselt gaan deze eerst door de flotatie. Via deze techniek zakken zware metalen naar de bodem en blijven de lichte metalen drijven. De lichte metalen, zoals aluminium en mineralen, gaan over de nieuwe Eddy Currents die het aluminium van de mineralen scheidt. De mineralen gaan naar de betonindustrie waar ze worden verwerkt in betonproducten. Het aluminium krijgt een nieuw leven in onder andere motorblokken voor auto’s.  

De zware metalen worden gezeefd in verschillende korrelgroottes. De kleine korrels bestaan uit koper, messing en edelmetalen en worden bij de smelters omgesmolten zodat ze als secundaire grondstof weer worden toegepast. De grotere korrels als koper, zink, rvs, lood en messing kunnen kleiner gemaakt worden met de inzet van de nieuwe breker. Deze korrels worden verder opgewerkt door de nieuwe XRF-installatie. Dit is een apparaat dat op basis van röntgentechnologie de non-ferrometalen nauwkeurig identificeert en sorteert. Na het scheiden middels de XRF-installatie wordt er gebruik gemaakt van handmatige sortering. Zo kunnen er nog meer metalen met een hogere kwaliteit gerecycled worden. 

Alle verwerkingstechnieken kunnen als één sorteerlijn ingezet worden, maar ook apart van elkaar. Naast het opwerken van non-ferrometalen uit bodemassen, werkt Renewi ook andere gemengde non-ferrostromen verder op. Deze zijn afkomstig van bijvoorbeeld  bouw- en sloopafval. 

‘’Met de uitbreiding en vernieuwing van de verwerkingstechnieken kunnen we een nog zuiverder product leveren aan de smelter”, zegt Bjorn Hamal, Manager Operations bij Mineralz & Water. “We recyclen in een nog hogere kwaliteit. De metalen die wij terugwinnen zijn uiteindelijk direct inzetbaar als grondstof in de productie van nieuwe eindproducten. Van het koper wordt bijvoorbeeld koperdraad gemaakt”, aldus Hamal. 

Foto: Renewi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.