Ga naar hoofdinhoud

Renewi en GreenCycl helpen ziekenhuizen verduurzamen

V.l.n.r Tim Horeman (GreenCycl), Majid El Mortadi (GreenCycl), Marc den Hartog (Renewi), Joost van der Sijp (GreenCycl), en Frank Geelen (Renewi). Foto: Renewi/GreenCycl

Recycler Renewi heeft recent 40% belang genomen in GreenCycl. Dit bedrijf ontwikkelt circulaire oplossingen voor de zorg. In 2019 startten de bedrijven al met een samenwerking via diverse pilots in ziekenhuizen, waarbij ze zich vooral hebben gericht op het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afval afkomstig van operatiekamers.

Met een CO2-uitstoot van 7 tot 8 procent van de totale uitstoot in Nederland, heeft de gezondheidszorg hierin een redelijk groot aandeel. Dit is olgens het Centraal Bureau voor de Statisiek (CBS) vergelijkbaar met die van de Nederlandse luchtvaart. Het meeste afval uit de gezondheidszorg komt uit de operatiekamers. In dit afval zit vaak nog veel hoogwaardig materiaal, zoals verpakkingsmateriaal, metalen instrumenten en medisch inpakpapier waarin steriele instrumenten worden verpakt. Deze materialen kunnen verwerkt worden tot hoogwaardige grondstoffen.

Renewi zorgt voor de inzameling van gebruikte verpakkingsmaterialen, instrumenten en inpakpapier en vervoert deze vervolgens naar GreenCycl voor desinfectie en herverwerking naar grondstoffen. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe medische producten te maken die vervolgens worden (her)gebruikt in de zorg.

Mondkapjes

Het circulair expertisecentrum en onderzoeksfaciliteit GreenCycl FieldLab heeft in een succesvolle samenwerking met Renewi inmiddels ongeveer 75.000 medische wegwerp mondmaskers gesteriliseerd en klaargemaakt voor hergebruik. Daarnaast zijn er recycling-straten ontwikkeld waar medisch gecontamineerd afval wordt gesteriliseerd en verwerkt tot een nieuwe grondstof.

‘GreenCycl brengt specifieke kennis in sterilisatie en desinfectie mee, ondersteund door onderzoek uitgevoerd aan gerenommeerde kennisinstituten zoals de TU Delft’, zegt Marc den Hartog, Managing Director Commercial Waste bij Renewi in Nederland. ‘De kennis omvat wetenschappelijk bewezen methoden voor het (her)gebruik van materialen in de gezondheidszorg en de veiligheids- en prestatie-certificering van producten voor medisch gebruik. De samenwerking past goed binnen onze ambitie om ons eigen recyclingpercentage te verhogen naar 75 procent.’

‘Ziekenhuizen zijn intrinsiek gemotiveerd en willen graag meewerken’ vult Dr. Bart van Straten van GreenCycl aan. ‘Ze staan echt te springen om te verduurzamen’.

Overheid aan zet

Volgens de regelgeving mag medisch afval nog niet onder alle omstandigheden hergebruikt worden in nieuwe medische hulpmiddelen zoals chirurgische instrumenten, maar Renewi en GreenCycl verwachten wel dat dit op termijn mogelijk wordt. De overheid zet volop in op het verduurzamen van de zorg middels de Green Deal Duurzame Zorg. De ambitie is dat in 2026 minstens 20% van de (medische) hulpmiddelen herbruikbaar is en dat de zorgindustrie volledig circulair is in 2050.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.