Ga naar hoofdinhoud

Raad van State zet streep door vergunning Biomassacentrale Vattenfall

De huidige centrale van Vattenfall in Diemen. Foto: Shutterstock

Vier jaar geleden gaf de provincie Noord-Holland een vergunning af voor een biomassacentrale van energieleverancier Vattenfall. Nu zet de Raad van State een streep door deze vergunning. De provincie had geen onderzoek gedaan naar de gevolgen voor het milieu, maar moet dit nu alsnog doen. Dit meldt nieuwszender AT5.

De biomassacentrale had de twee huidige aardgasinstallaties moeten vervangen. Volgens de provincie zou de nieuwe centrale zorgen voor minder uitstoot. De energieopwekking zou hierin gedaan worden door het verbranden van houtpellets. Milieuorganisatie Coöperatie Mobilisation for the Environment (MOB) zette vraagtekens bij de herkomst van de pellets stapte naar de rechter. De zaak tegen de bouw van de centrale, die zij ‘het grootste bomencrematorium van Nederland’ noemen, verloren ze.

Wel of geen afval

De provincie zag de pellets die Vattenfall zou verbranden niet als afvalproduct. Daarom was de vergunning volgens hen niet nodig. In een hoger beroep dat de MOB heeft aangespannen bepaalde de Raad van State echter dat de houtpellets wel degelijk als afval beschouwd moeten worden en daarmee is onderzoek naar de impact op het milieu nodig. Daarmee ging er een streep door de vergunning. Bij een nieuwe aanvraag moet dit zogenaamde Milieueffectrapportage ook aangeleverd worden.

Subsidie

Voor de bouw van de centrale kreeg Vattenfall een miljoenensubsidie. Nu de bouw voorlopig niet door kan gaan en ook niet bekend is of de vergunning alsnog toegekend kan worden, komt er nog een nieuw probleem om de hoek kijken. De subsidie heeft namelijk een houdbaarheidsdatum. Of en wanneer de centrale er alsnog komt is op dit moment niet duidelijk.

Bron: AT5Industrielinqs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.