Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe pilot levert wekelijks 6.000 kilo vieze luiers op voor recycling

Foto: Quadrant Kindercentra

Quadrant Kindercentra is als eerste kinderopvangorganisatie in de regio het Groene Hart begonnen met een pilot om gebruikte luiers te gaan recyclen. Wekelijks hebben zij een opbrengst van 6.000 kilo vieze luiers. Afvalverwerker ARN gaat deze vieze luiers verwerken tot hernieuwde grondstof. De pilot duurt drie maanden. Daarna wordt bepaald of en hoe deze manier van het recyclen van luiers wordt vervolgd.

De pilot van Quadrant Kindercentra start bij vijf kinderdagverblijven in Gouda. Hier worden speciale witte inzamelcontainers met luiersticker geplaatst door Netwerk NV. De luiers worden door afvalverwerkingsbedrijf ARN onder hoge druk verhit, waardoor virussen en bacteriën doodgaan en het plastic van de poep en plas wordt gescheiden. Het plastic wordt weer gebruikt als bijvoorbeeld autobumper, van het overige materiaal wordt weer kunstmest gemaakt of er wordt energie uit gewonnen.

Kinderen zijn de toekomst

De grootste afvalstroom bij de kinderopvangorganisatie bestaat uit luiers. Door deze te recyclen wordt bijna 6.000 kilo CO2-reductie behaald. ‘Deze recyclen betekent een belangrijke stap in het verduurzamen van de organisatie’, zo meldt Quadrant, ‘Dit is belangrijk omdat kinderen de toekomst zijn. Wij willen hen niet alleen leren hoe je duurzaam leeft. Maar we zijn ook van mening dat we het klimaatprobleem zo klein mogelijk moeten houden. Want het zijn kinderen die het voor een belangrijk deel moeten oplossen’.

Thuis verzamelen

Ook ouders die hun kinderen op deze locaties laten opvangen kunnen meedoen aan de pilot. Zij kunnen hun thuis gebruikte luiers eveneens deponeren in de inzamelcontainers bij de locaties tijdens de openingsuren van Quadrant. Ze kunnen hiervoor speciale afvalzakken bij de opvanglocatie afhalen.

Foto: Quadrant Kindercentra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.