Ga naar hoofdinhoud

Korte metten met asbest dankzij Nederlandse innovatie

Foto: Shutterstock

Het bedrijf Asbeter uit Spijkenisse heeft de oplossing om asbest af te breken. Met haar AC Minerals technologie heeft het bedrijf een patent op een techniek waarmee ze zonder toevoeging van chemicaliën de asbestvezels volledig oplossen. Dit jaar ontving Asbeter voor het Calcium Silicaat Hydraat dat ze uit dit proces overhouden de einde-afvalstatus.

Met het proces van Asbeter kunnen asbestcement dakplaten, buizen en isolatiematerialen veilig worden verwerkt. Hieruit halen ze een schone stroom calciumsilicaat en calciumcarbonaat als circulaire bouwstof. Het asbest lost door het proces van het bedrijf volledig op. Volgens Asbeter is het eindproduct een wereldwijde doorbraak en is er op dit moment geen asbestbehandeling op de markt die alle asbestvezels volledig verwijdert.

De proeffabriek die Asbeter had voor hun innovatie werd begin dit jaar omgebouwd van een faciliteit met een capaciteit van drie ton per jaar naar een met een capaciteit van 15 tot 50 ton per jaar. Daar wordt nu het volledige proces getest op deze kleinere schaal. Asbeter ontwikkelt haar vlaggenschiplocatie in Moerdijk, waarvoor de definitieve investeringsbeslissing is gepland voor het tweede kwartaal van 2025.