Ga naar hoofdinhoud

Minder bouw- en sloopafval drukt winst Renewi

Foto: Renewi

Renewi PLC zag in het afgelopen half jaar de omzet en winst dalen. Zo blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers (t/m 30 september). Het bedrijfsresultaat daalde van 75,2 miljoen naar 50,7 miljoen euro. De omzet daalde van 952 miljoen naar 937 miljoen euro.

Voor Renewi kwam deze daling niet als verrassing. De prijzen voor secundaire grondstoffen en minder een lager volume in enkele recyclingstromen liggen aan de daling in winst en omzet ten grondslag. De daling in volume was vooral te zien in de bouw en sloop sector.

Kosten verlangen

‘Onze prestaties in het eerste halfjaar waren in lijn met onze verwachtingen’, zegt Otto de Bont, Chief Executive Officer, ‘In deze periode keerden de prijzen van secundaire grondstoffen terug naar een meer genormaliseerd niveau, na de ongekende piek in Covid. Volumes stabiliseerden, behalve in Bouw- en Sloopafval in Nederland. Als reactie hierop nemen we krachtige maatregelen door onze SG&A-kosten met 15 miljoen euro op jaarbasis te verlagen.’

Positieve resultaten

Renewi kan ook terugkijken op enkele successen in het afgelopen halfjaar. De sorteerinstallatie voor harde kunststoffen in Acht is met succes in gebruik genomen. De Groep heeft ook een aantal nieuwe klanten binnengehaald, waaronder het Nederlandse Ministerie van Defensie, TotalEnergies en de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarnaast heeft Renewi’s Speciality bedrijf Maltha (glasrecycling) recordprestaties geleverd dankzij operationele verbeteringen en strategische investeringen. Ook dochteronderneming Coolrec handhaafde sterke volumes in de periode, hoewel de kunststofprijzen lager waren.

‘Naast het verlagen van de kosten blijven we profiteren van eerdere strategische acties. Mineralz & Water hebben bijvoorbeeld vanaf september de productie van zand en grind in onze grondreinigingsactiviteiten opgevoerd en we verwachten in het tweede halfjaar sterk verbeterde resultaten te kunnen laten zien. We blijven investeren in toekomstige autonome groei; bij Maltha zorgden de operationele verbeteringen ervoor dat het bedrijf een recordprestatie kon neerzetten. Onze Vlarema8-lijn in Gent, België, is in H1 opgestart en we hebben ook onze sorteerinstallatie voor harde kunststoffen in Acht, Nederland, in gebruik genomen. Al deze acties dragen bij tot een sterker tweede semester en onze strategische doelstellingen op middellange termijn’. Op commercieel gebied heeft Renewi een aantal belangrijke klanten binnengehaald als gevolg van onze sterke waarde propositie, zoals het Nederlandse Ministerie van Defensie, TotalEnergies en de Dienst Justitiële Inrichtingen.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.