Ga naar hoofdinhoud

Komst recycler zorgt voor onrust bij omwonenden

Als het aan de bewoners ligt gaat Van Leeuwen richting de Rotterdamse haven en niet naar Hordijk-West. Foto: Shutterstock

Tientallen bewoners uit de wijk Rotterdam-Lombardijen hebben geprotesteerd tegen de komst van Van Leeuwen Recycling Groep. De recycler moet op de huidige locatie bij de Maastunnel plaats maken voor de komst van een Cultuurcampus. De gemeente wees als nieuwe locatie de Bergambachtstraat aan bij bedrijventerrein Hordijk-West, dat grenst aan een woonwijk. De bewoners willen nu dat een rechter zich buigt over aanstaande verhuizing van het recyclingbedrijf.

Wat de gemeente betreft is de locatie aan de Bergambachtstraat een zeer geschikte voor het recyclingbedrijf. Zij zochten namelijk naar een plek waar het bedrijf niet te dicht bij een woonwijk kwam te staan en waar een recycler zich op basis van de bestemmingsplannen ook mag vestigen. In Hordijk-West kan dat. Aan de overkant van de straat van de nieuwe locatie, op steenworp afstand, is ook al een recyclingbedrijf gevestigd. De woonwijk bevindt zich een stukje verderop, Zuidwest van het terrein. Van vestiging middenin een woonwijk is dus geen sprake.

Niet in onze achtertuin

Ondanks dat de locatie zich goed leent voor een recyclingbedrijf, viel het bij de bewoners verkeerd. De een slaapt er al weken niet van, de ander juicht de recyclingsector op zich wel toe, maar noemt de gekozen locatie zeer ongelukkig. “Dit doe je niet midden in een woonwijk”, zegt een van de bewoners tegen Rijnmond. Volgens Rotterdamse media tekenden 400 bewoners protest aan tegen de komst van Van Leeuwen. Enkele tientallen protesteerden daarbij nog fysiek op het terrein waar de recycler straks moet komen. Als reden voor het tegen willen houden van de recycler noemen ze de risico’s van een recyclingbedrijf in de buurt. Zij zijn bang voor geluidsoverlast en gezondheidsproblemen. Maar wat ook ten grondslag ligt aan de onvrede, is dat ze zich vooral niet gehoord voelen door de gemeente. Ze betreuren het dat er geen enkel moment van inspraak is geweest waarin ze duidelijk hadden kunnen maken dat ze het bedrijf niet in hun wijk willen hebben.

Wat de protesten nog gaan uithalen is nog niet bekend. De vergunning is al verleend. Daarbij heeft de milieudienst al aangegeven dat de bedrijfsactiviteiten passen op de aangegeven locatie.

Bron: Rijnmond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.