De ruim tien miljard euro die de Europese lidstaten kregen om in de periode 2016-2020 groene innovatie te stimuleren en bedrijven te helpen voorop te blijven in de overgang naar een circulaire economie, is daar niet volledig terechtgekomen. Daarmee is de Europese ambitie om twee keer meer te recyclen een onmogelijke opgave geworden, zo meldt de Europese Rekenkamer (ERK).
In plaats van aan het voorkomen van afval door verbeterd circulair ontwerp werd het overgrote deel van de ruim tien miljard euro besteed aan afvalbeheer. Doordat het geld niet is besteed aan de circulaire economie, zit hier volgens het ERK ook weinig schot in. Omdat het circulaire ontwerp van producten en productieprocessen niet veel verder kwam, is de EU-ambitie om in dit decennium twee keer zoveel materialen te recyclen als in het afgelopen decennium een onmogelijke opgave geworden. De genomen maatregelen hebben wel gezorgd voor veiligere producten en een betere toegankelijkheid van innovatieve technologieën, maar de impact hiervan we te beperkt.
Het gemiddelde circulariteitspercentage van de 27 EU-lidstaten steeg met 0,4 procentpunt. Litouwen, Zweden, Roemenië, Denemarken, Luxemburg, Finland en Polen gingen zelfs achteruit. Kleine opsteker voor Nederland: hier is het circulaire aandeel met bijna 34 procent gestegen en daarmee staat het bovenaan in de ranglijst.
Bron: ERK